Ako prežívajú bezdomovci krutú zimu v Petrohrade?

Eduard Okunev žije už šesť rokov v uliciach Petrohradu. A aj keď sa môže chváliť tým, že je skúseným bezdomovcom, nikdy nemá istotu, že v tomto ruskom meste s mrazivým počasím zimu prežije.

11.03.2017 07:00
debata (24)

„Ako prežiť na ulici, keď je 25 stupňov pod nulou? Bez pomoci dobrých ľudí to nejde,“ vysvetľuje štyridsaťtriročný muž, ktorý sa ocitol na ulici po rodinných sporoch.

V zime tu síce nie je mínus 40 alebo 50 stupňov ako každoročne na Sibíri, ale vietor, ktorý fičí od mora, a vlhkosť vzduchu spôsobujú, že pocitová teplota je v bývalej metropole ruských cárov oveľa nižšia ako tá, ktorú ukazuje teplomer.

Je teda oveľa ťažšie znášať mínus 15 alebo 20 stupňov v Petrohrade ako v Moskve, kde je zima suchá.

Len jedna

Večer teda Okunev nachádza útočisko vo vykurovanom stane, ktorý dáva bezdomovcom k dispozícii mimovládna organizácia Nocľažka. Tá je jednou z mála, ktoré sa o bezdomovcov starajú.

V Petrohrade, rovnako ako vo väčšine ruských veľkomiest, je málo súkromných i štátnych útulkov. Len málo mimovládnych organizácií prichádza na pomoc ľuďom žijúcim na ulici, na rozdiel od toho, čo možno vidieť v krajinách ako Francúzsko, kde je zvlášť v zime v pohotovosti celá sieť združení, upozorňuje agentúra AFP.

Okunev prichádza každý večer do štvrte na severe Petrohradu, aby strávil noc v teple, rovnako ako dvadsiatka jeho súputníkov v nešťastí. Väčšinou to sú muži a každý má karimatku, na ktorej spí. Ráno vypijú čaj, aby sa zahriali, a potom zase vyjdú do mrazivých ulíc.

Každý má svoju metódu, ako si nájsť teplý kútik. „Chodím na stanicu alebo hľadám nejakú pivnicu alebo pôjd, aby som nemusel byť vonku,“ hovorí Okunev, ktorý napriek ťažkým životným podmienkam starostlivo dbá o svoj vzhľad.

Zima v Petrohrade zabíja rovnako ako všade v Rusku. Oficiálne štatistiky chýbajú, ale hovorkyňa Nocľažky Vlada Gasnikovová uvádza, že vlani v Petrohrade zahynulo 1 122 bezdomovcov, z toho polovica v zime.

Niektorí umierajú na podchladenie, iní na komplikácie spojené s chorobou. Mnohí tiež zahynú po konzumácii pančovaného alkoholu, ktorým sa zahrievajú a ktorý je oveľa lacnejší ako kvalitná vodka.

Prístrešky nanič

Bezdomovci v Rusku rovnako ako inde majú problémy s lekárskou pomocou, hľadaním práce alebo prístrešia. Nocľažka ponúka bezdomovcom prespanie v teplom stane s 52 miestami, ale tiež im poskytuje právnu pomoc a hľadá im prácu či bývanie.

Okrem tejto organizácie sa v Petrohrade o bezdomovcov nestará nikto. Mesto má síce k dispozícii byty, ale tie sú vyhradené pre osoby s dokumentmi, ktoré sú úradne registrované. Tieto prístrešky v skutočnosti nikto nevyužíva.

Rovnako ako Eduard sa podľa Nocľažky až 40 percent ľudí ocitlo na ulici po rodinných konfliktoch. Každý piaty bezdomovec sa stal obeťou vydierania, 14 percent tvoria bývalí väzni a len tri percentá imigranti.

Tvoja chyba, tvoj problém

„Zaobchádzajú s nami ako so zvieratami,“ hovorí päťdesiatosemročný Sergej Petrenko, ktorého vyhnali z jedného podkrovia. „Bol som tam dva týždne a nikoho som neobťažoval. Potom ma jeden z nájomníkov vyhodil na ulicu,“ sťažuje sa.

Podľa Sergeja Petrenka musia bezdomovci čeliť nielen mrazivým teplotám, ale aj ľadovému prístupu obyvateľov Petrohradu. „Keď ste na ulici, je to vaša chyba. To si myslí väčšina ľudí,“ hovorí. „Samozrejme sa nájdu aj dobrí, ale väčšina s nami nechce mať nič spoločné,“ poznamenáva trpko.

Sergejov život sa zastavil, keď sa ocitol na ulici. „Aké mám plány? Prežiť do konca zimy,“ hovorí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovci #Petrohrad #mráz #zima