Toto je sci-fi: Plánujú mrakodrap letiaci nad mestami. Bude visieť z asteroidu

Mrakodrap Analemma Tower, ktorý navrhol newyorský ateliér Clouds Architecture Office, nebude mať základy v zemi, namiesto toho bude zavesený vo výške nad ostatnými domami. Stavba má byť vysoko pevnými káblami zavesená na asteroide obiehajúcom Zem vo výške 50 000 kilometrov. Vďaka tomuto pohybu by aj mrakodrap neustále menil svoju polohu.

29.03.2017 12:30
debata (8)

Počas svojho každodenného cyklického putovania by nad povrchom planéty opisoval medzi severnou a južnou pologuľou dráhu osmičky. Preletí ponad veľké mestá ako Panama City, Havana, Atlanta a New York, píše Dailymail.co.uk.

Autori navrhujú, aby sa lietajúci mrakodrap postavil nad Dubajom, ktorý je špecialistom na vysoké stavby a dokáže ich skonštruovať za pätinu nákladov ako New York. Po dokončení bude Analemma najvyššou budovou sveta.

Architekti mysleli na všetko – energiu by mal Analemma Tower získavať vďaka solárnym panelom a vodu z kondenzovanej pary v mrakoch a z dažďa. Odchody z neho budú mimoriadne štýlové – návštevníci sa budú na zem spúšťať padákmi.

V objekte bude ako v klasickom developerskom projekte miesto okrem bytov aj na obchody, reštaurácie či zábavu. Na horných poschodiach sa vďaka dlhšiemu slnečnému svitu vo výške deň „predĺži“ o 40 minút.

Okná na rôznych poschodiach budovy budú mať rozdielnu veľkosť, aby sa vysporiadali s nižšou teplotou a tlakom vo výške.

Architekti z Clouds Architecture Office majú na konte už viacero futuristckých plánov ako napríklad domy na Marse či mesto v oblakoch.

V roku 2015 začala Európska vesmírna agentúra skúmať možnosti pristátia na rotujúcich kométach a NASA plánuje do roku 2021 zachytiť a ovplyvňovať dráhy asteroidov.

Zdroj: Cloudsao.com; Dezeen.com; Nbcnews.com; Dailymail.co.uk; Elitedaily.com

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #asteroid #mrakodrap