Kežmarský hrad sa ukáže v novom kabáte

Státisíce eur skrášlia jeho vzhľad a ochránia ho pred vlhkosťou. Jeden z najzachovalejších hradov na Slovensku aj v strednej Európe, hrad v Kežmarku, sa po desiatkach rokov dočkal rozsiahlych rekonštrukčných prác. Začali sa ešte vlani a definitívne ich skončia v budúcom roku. Pri obnove sa do pamiatky z 15. storočia investuje 1,3 milióna eur.

11.04.2017 14:15
Kežmarský hrad Foto: ,
Kežmarský hrad
debata

Kežmarský hrad patrí na Slovensku nielen k najkrajším, ale aj k najšpecific­kejším. Nenachádza sa na kopci, ako väčšina hradov, ale v centre mesta. Preto patrí k najnavštevo­vanejším. Vlani sa na expozície v hradnom múzeu, ktoré v ňom sídli, prišlo pozrieť 41-tisíc ľudí.

Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová však upozorňuje na jeho nie príliš dobrý zdravotný stav v posledných rokoch. Problémy spôsobovali vlhnúce múry a fasády, ktoré bolo treba opraviť a vybudovať odvodňovací systém.

„Posledná veľká generálna oprava bola v rokoch 1962 až 1985. Vzhľadom na neustále problémy s vlhnúcimi múrmi však bola potrebná ďalšia. Tej sme sa v Kežmarskom hrade dočkali v súčasnosti,“ konštatuje Cintulová.

Prvú etapu rekonštrukčných prác začali ešte v júni minulého roku. Financuje je Úrad vlády SR, ktorý poskytol 250-tisíc eur, ale najmä zriaďovateľ Kežmarského hradu, ktorým je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Vedúca odboru kultúry PSK Veronika Fitzeková informovala, že na prvú etapu prác schválil kraj vyše 620-tisíc eur.

Hradné múry, ktoré sú poznačené vlhkosťou, v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Kežmarský hrad, Hradné múry, ktoré sú poznačené vlhkosťou, v súčasnosti obnovujú.

V rámci prvej etapy prác, ktoré majú byť ukončené do júna tohto roku, sa obnovia fasády na vstupnej veži, v severozápadnom trakte, na múre medzi ním a kaplnkou a vežou a urobí sa aj drenáž a úpravy terénu pri hradných múroch.

Ďalej sa počíta aj s obnovou fasád chudobinca, hradného parkánového múru či s obnovou murovaného oplotenia. Priamo na prvú etapu prác má nadväzovať etapa číslo dva, ktorá má byť skončená do budúcoročného leta. V rámci nej sa ráta s obnovou ďalších fasád z vonkajšej strany, výmenou okien a dverí, s klampiarskymi či so zámočníckymi prácami.

„Už vo februári tohto roku schválili poslanci PSK na druhú etapu prác sumu 431-tisíc eur. Celkom sa v Kežmarskom hrade počas dvoch rokov prác investuje suma 1,3 milióna eur. Viac než jeden milión eur zaplatí náš samosprávny kraj, zvyšných 250-tisíc eur sú financie z Úradu vlády SR,“ zdôraznila Fitzeková. Už budúce leto tak bude mať vzácna pamiatky nový a ešte príťažlivejší vzhľad.

Riaditeľka múzea prezrádza, že Kežmarský hrad má za sebou zaujímavú históriu. „Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1461, keď slúžil ako fortifikačná pevnosť. Postupne ho každý z jeho majiteľov prestavoval a menil jeho podobu podľa vlastných potrieb a finančných možností. Až sa zmenil na prepychové sídlo šľachty,“ uviedla riaditeľka.

Do renesančného šatu hrad obliekla rodina Thökölyovcov. Jeho vzácne zariadenie, až na malé výnimky, vrátane fresiek, sa však nezachovalo. Po tom, čo Imrich Thököly povstal proti cisárovi a prehral, jeho rodina odišla do Turecka. Zariadenie z hradu dal cisár zhabať a už sa tam nevrátilo.

Múzeum sídli na Kežmarskom hrade od roku 1931. Expozície sa menili podľa doby a možností. V súčasnosti v nich múzejníci predstavujú históriu cechov a remesiel v Kežmarku, strelecký spolok či zariadenie lekárne z prelomu 19. a 20. storočia v Ľubici. Jedna expozícia je venovaná aj kežmarskému rodákovi, prvému röntgenológovi Vojtechovi Alexandrovi. Jej súčasťou je aj unikátny röntgenový prístroj z polovice 19. storočia.

Múzeum na hrade je otvorené celoročne, v letnej sezóne sedem dní v týždni, v zimnej počas pracovných dní. Na jeho nádvorí sa organizujú pravidelne aj rôzne festivaly a divadelné predstavenia. Počas druhého júlového víkendu tu býva veľký medzinárodný festival európskych ľudových remesiel. Ten najbližší sa uskutoční už vo vynovenej časti hradného námestia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova #Kežmarský hrad