Kde si dať najväčší pozor na krádeže? V Londýne, Ríme aj Prahe

Kde sa turisti najviac obávajú kriminality? Áno, existujú neslávne známe mesta, ako je venezuelský Caracas alebo juhoafrické Kapské Mesto, kam však zase tak veľa turistov necestuje, napísal novozélandský spravodajský server Stuff.co.nz.

25.04.2017 07:00
zlodej, krádež, ukradnúť, odcudzenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

A potom sú miesta, ktoré turistov priťahujú – a s nimi aj zlodejov. Z európskych miest to vraj platí predovšetkým pre Rím, Londýn, Barcelonu či Prahu.

Zatiaľ, čo vo väčšine sveta klesá násilná kriminalita, ktorá sa napríklad v Spojených štátoch od 90. rokov znížila o 32 percent (a v najväčších mestách dokonca o 64), o to väčší pozor si treba dávať na niektorých miestach na drobnú kriminalitu, predovšetkým krádeže, dodal Stuff.co.nz.

Vedie Vietnam, Rím je ukrivdený

Na špici pomyselného rebríčka sa ocitlo vietnamské Hočiminovo Mesto, kde zlodeji používajú originálny spôsob – kabelky a batohy prehodené cez plece nič netušiacich turistov kradnú za jazdy na malej motorke či skútri.

Dobrou správou je, že zvyčajne chcú len hotovosť – batoh so všetkým ostatným obsahom vrátane smartfónov potom končí na najbližšej policajnej stanici, kde sa dá s trochou šťastia nájsť.

S tým sa však v Európe počítať nedá; ak je v ukradnutej taške laptop, často ešte počas noci putuje do zahraničia, kde mu vymažú pamäť a obratom ruky ho predajú. Napríklad v Londýne nie je človek v bezpečí pred zlodejmi v lacnej reštaurácii ani v hoteli Ritz.

Avšak medzi najrizikovejšie miesta patrí Stratford v oblasti niekdajšej olympijskej dediny a obrie nákupné stredisko Westfield na Shepherd's Bush.

Obyvatelia Ríma tvrdia, že ich povesť talianskej metropoly kriminality nie je zaslúžená – v Taliansku je veľa podstatne horších miest, napríklad Neapol. Avšak Rím je preslávený špecifickým druhom kriminality – kradnutím.

V prepočte na počet obyvateľov je ale najhorším miestom Vatikán, kam sa sťahujú vreckoví zlodeji, aby turistov „odľahčili“ o peňaženky. Je prekvapujúce, že sa neboja Božieho hnevu…

Opatrenia sú na mieste

V Prahe nájdete veľa nápisov: „Pozor na vreckárov“, aj varovania pred vykradnutím áut: „Nenechávajte si cennosti na sedadle.“ Napríklad vlani sa v hlavnom meste Čiech odohrala viac ako polovica vreckových krádeží z celej krajiny.

Miestne vreckárske gangy, ktoré mnohokrát pochádzajú z rôznych krajín, používajú vynaliezavé spôsoby, ako obeť rozptýliť, vrátane detí s nevinnými tváričkami. Magnetom na vreckové krádeže sú oblasti Václavského a Staromestského námestia, píše novozélandský server.

Napriek vyššie uvedenému sa podľa serveru stále oplatí tieto (aj iné) miesta navštíviť. Len je potrebné prijať toľko predbežných opatrení, ako je to možné: v prvom rade sa obliekajte ako miestny, nie ako turista.

Uzavrite cestovné poistenie. Opasok na peniaze síce môže byť trochu nepohodlný, ale je to najbezpečnejšie miesto, kde uchovať cennosť.

Na verejnosti nevyťahujte peňaženku, a ak musíte nosiť kabelku, držte ju tesne pri tele. Obzvlášť opatrní buďte v preplnených vlakoch, autobusoch a metre.

Zapíšte si číslo IMEI svojho telefónu a sériové číslo laptopu. Aj keď sa polícii nepodarí nič vypátrať, krádež je potrebné nahlásiť.

A ak v niektorých krajinách musia so sebou turisti neustále nosiť pas, potom jeho fotokópia uložená v hoteli pomôže pri vydaní náhradného cestovného dokladu v prípade krádeže, dodáva server Stuff.co.nz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #krádež