Slávny bar La Bodeguita del Medio má 75. Milovali ho Hemingway aj Bardotová

Koncom apríla pred 75 rokmi otvorili v starej časti Havany legendárny bar La Bodeguita del Medio. Stále hojne navštevovaný podnik, ktorý má teraz pobočky v mnohých krajinách sveta, sa pýši tiež cennou zbierkou fotografií a podpisov na stenách od svojich slávnych hostí.

29.04.2017 14:00
debata (1)

Táto reštaurácia, v ktorej si turisti pochutnajú na miestnej kuchyni za zvukov kubánskej hudby, sa tiež považuje za kolísku koktailu mojito, ktorý sa v nej síce zrejme nezrodil, ale vďaka nej sa preslávil.

„Keď mojito, tak v Bodeguite. Keď daiquirí, tak vo Floridite,“ znie heslo na tabuľke v bare La Bodeguita, ktoré tam zanechal jeho častý návštevník – americký spisovateľ Ernest Hemingway.

Práve on tento bar aj nápoj, ktorého základom je biely rum, limetka a mäta, najviac preslávil; aj keď podobný kokteil sa na Kube pil už v 19. storočí.

Bardot, Loren aj Márquez

Bar La Bodeguita del Medio založil Ángel Martínez, ktorý kúpil malý obchodík v koloniálnej budove z konca 19. storočia zhruba v polovici ulice Empedrado – podľa umiestnenia dostal bar v roku 1950 svoje dnešné meno (slovensky Krčmička uprostred ulice).

Medzi jeho slávnych hostí okrem Hemingwaya patrili aj hudobník Nat King Cole, herečky Marlene Dietrich, Brigitte Bardot či Sophia Loren, básnik Pablo Neruda, spisovateľ Gabriel García Márquez aj čílsky prezident Salvador Allende.

Dnes si atmosféru baru La Bodeguita del Medio môžete vychutnať napríklad aj v Mexiku, Španielsku, Macedónsku, Austrálii, Libanone, na Ukrajine, či u susedov v Prahe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Sophia Loren #bar #Gabriel García Márquez #Havana #Brigitte Bardot #Ernest Hemingway