Izrael chce vzkriesiť rímsky chrám, ktorý postavil Herodes

V Izraeli začali s reštauračnými prácami v objekte niekdajšieho rímskeho chrámu, ktorý kedysi stál v stredomorskej Cézarei. Archeológovia našli na morskom brehu pozostatky vstupného komplexu, ktorý viedol z prístavu do mesta, a ktorý nechal pred 2000 rokmi vybudovať kráľ Herodes.

01.05.2017 14:00
debata (1)
Archeológovia pracujú na vykopávkach chrámu v... Foto: Reuters, AMIR COHEN
Cézarea, Izrael, vykopávky Archeológovia pracujú na vykopávkach chrámu v Cézarei.

Pri vykopávkach sa okrem iného našli základy oltára, ktorý stál v chráme vybudovanom na počesť cisára Augusta a bohyne Romy, informoval denník Haarec.

Stavbu sa týčila na kopci nad prístavom a opísal ju historik Josephus Flavius. Bolo ju vidieť z diaľky a lodným posádkam slúžila ako orientačný bod.

Izrael vyčlenil na obnovu pamiatky 27 miliónov dolárov a verí, že priláka nových turistov. Na mieste už stoja lešenia, odstránila sa suť a vykonáva sa prieskum.

Na mieste niekdajšieho chrámu neskôr postavili byzantský kostol a ešte po ňom tam kostol vystavali križiaci.

Ako Zeus na Olympe

Súčasný prieskum odhalil základy oltára, ktorý patril k pôvodnému chrámu. Flavius ​​vo svojej Židovskej vojne chrám pomerne podrobne opísal: „Na kopci oproti vstupu do prístavu bol chrám, preslávený svojou veľkosťou i krásou. Patrila k nemu gigantická socha Augusta, nemenej úžasná ako socha Dia na Olympe, podľa ktorej ju aj vytvorili. Bola tam tiež socha Romy, krásou sa rovnajúcej soche Hery v Argose.“

Archeológovia vykopávajú chrám, ktorý nechal... Foto: Reuters, AMIR COHEN
Cézarea, Izrael, vykopávky Archeológovia vykopávajú chrám, ktorý nechal postaviť Herodes.

Archeológovia zistili, že za oltárom boli dve priestranné sály otvorené k moru a klenby pod schodmi vedúcimi k oltáru. Schodisko a ďalšie objekty postavili podobne ako stavby v okolí Chrámovej hory v Jeruzaleme, teda ako architektúru, ktorá sa taktiež pripisuje Herodesovi.

O návštevu Cézarey je medzi turistami záujem už teraz – ročne do nej zavíta milión návštevníkov. Môžu tam vidieť zvyšky akvaduktu a najstaršie zachované rímske divadlo v oblasti.

Trikrát viac turistov

Nový projekt má z mesta urobiť po Jeruzaleme ďalšiu významnú archeologickú destináciu v Izraeli. Správa pamiatok si sľubuje, že by obnova chrámu mohla počet návštevníkov až strojnásobiť.

Vykopávky v Cézarei. Foto: Reuters, AMIR COHEN
Cézarea, Izrael, vykopávky Vykopávky v Cézarei.

Do konca tohto roka sa majú obnoviť štyri klenby pri základe chrámu. „Návštevníci budú môcť ochutnať niečo z atmosféry a porozumieť jadru stavby. S tým sa dnes pri archeologických nálezískách nestretnete,“ povedal Doron ben Ami zo správy pamiatok.

Medzi nálezmi, ktoré na mieste našli, bolo aj niekoľko cenných predmetov, ku ktorým patrí perleťová škebľa s vyrytým obrázkom sedemramenného kríža – svietnika menora.

Medzi nálezmi, ktoré z miesta vyzdvihli, sa... Foto: Reuters, AMIR COHEN
Cézarea, Izrael, vykopávky Medzi nálezmi, ktoré z miesta vyzdvihli, sa našlo niekoľko cenných predmetov.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #pamiatka #chrám