Máj – lásky čas. Užite si romantiku v barokových záhradách Moravy či Prahy

Piaty mesiac patrí všetkým zamilovaným. Príroda sa prebúdza, všetko rozvoniava, vtáčiky najkrajšie spievajú, zvieratá si hľadajú partnerov a zakladajú rodinky. Niet nič krajšie ako prechádzka v zeleni lesov, záhrad či napríklad barokových parkov s jazierkami, fontánami a sochami.

11.05.2017 07:00
debata

Záhrady Arcibiskupského zámku, Kroměříž

Mesto Kroměříž sa nachádza blízko Slovenska, v Zlínskom kraji na východnej Morave. Tamojšie záhrady Arcibiskupského zámku patria medzi svetovo najvýznamnejšie záhradné diela a spolu so zámkom sú zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Väčšia zo záhrad, takzvaná Podzámocká, má v súčasnosti podobu parku. Kvetinová záhrada vďačí za svoju jedinečnosť prelínaniu vplyvov neskorej talianskej renesancie a francúzskeho raného baroka.

Môžete sa tu prejsť po dlhej kolonáde, nájsť cestu z labyrintu, potešiť sa pohľadom na geometrické ornamenty z kvetín a kríkov alebo navštíviť miestnu rotundu.

Záhrady Arcibiskupského zámku v Kroměříži Foto: Libor Sváček, CzechTourism
Záhrady Arcibiskupského zámku, Kroměříž Záhrady Arcibiskupského zámku v Kroměříži

Zámocká záhrada, Český Krumlov

Známe mesto v južných Čechách je obľúbenou turistickou destináciou pre svoj zachovalý staročeský charakter. Historické centrum mesta je dokonca zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Tamojší hrad a zámok sú povestné honosnou záhradou, ktorá vznikla v 17. storočí. Dominantami sú kaskádová fontána a letohrádok Bellarie, ktorý sa nachádza vedľa otáčavého hľadiska.

Zámocká záhrada v Českom Krumlove Foto: Aleš Motejl, CzechTourism
Zámocká záhrada, Český Krumlov Zámocká záhrada v Českom Krumlove

Vrtbovská záhrada, Praha

Jedným z najkrajších barokových parčíkov v Prahe je Vrtbovská záhrada talianskeho typu na Malej Strane. Na terasovitom teréne nájdete slnečnú salu terrenu (otvorenú prízemnú sálu) so zachovalými freskami a voliéru s vtáctvom.

Jednotlivé terasy spája schodisko lemované sochami od významného barokového sochára Matyáša Bernarda Brauna.

Vrtbovská záhrada je otvorená denne od apríla do októbra medzi 10. a 18. hodinou a leží na svahu kopca Petřín, ktorý predstavuje ideálne miesto na letné pikniky. Na jeho vrchole sa nachádza Petřínska rozhľadňa.

Trójsky zámok, Praha

V pražskej štvrti Trója môžete objaviť známy barokový zámok s rozľahlými záhradami zo 17. storočia. Prechádzku zámockým parkom vám spestrí prírodné bludisko, fontány, nádržky, bazéniky a kolosálne schodisko znázorňujúce Gigantomachiu (víťazstvo olympských bohov nad Titanmi).

Záhrady sú voľne prístupné a za príplatok nahliadnete aj do vnútorných priestorov zámku, v ktorých je umiestnená expozícia zo zbierok Galérie hlavného mesta Prahy.

Zámok sa nachádza v tesnej blízkosti Zoo Praha a botanickej záhrady, všetko tak môžete spojiť do príjemného celodenného výletu.

Trójsky zámok v Prahe Foto: Libor Sváček, CzechTourism
Praha, Trójsky zámok, Trójsky zámok v Prahe

Valdštejnská záhrada, Praha

O kúsok ďalej, tiež na pražskej Malej Strane, sa nachádza záhrada z obdobia raného baroka. Druhá najväčšia pražská záhrada patrí k Valdštejnskému palácu, v ktorom sídli Senát Parlamentu Českej republiky.

Návštevníkov na prvý pohľad upúta monumentálna sala terrena, rozľahlý rybník so sochou Herkula i umelá kvapľová stena s jaskyňami.

Všetkých milovníkov zvierat určite potešia voľne sa prechádzajúce pávy. Záhrada je voľne prístupná verejnosti vo všedných dňoch od apríla do októbra a príležitostne sa v nej konajú aj koncerty alebo divadelné predstavenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #láska #Český Krumlov #máj