Švejkove pivné dni osvieži prvý pivný beh Humenným. Príde aj Dara Rolins

Po štvrtýkrát otvorí svoje brány v Humennom festival Švejkove pivné dni. Počas troch dní, od piatka 5. mája až do nedele 7. mája, ponúkne vyše päťdesiat druhov piva a jeho súčasťou bude premiérovo pivný beh mestom.

04.05.2017 15:00
debata
Kaštieľ v Humennom Foto: flog.pravda.sk/tomas-kulik
kaštieľ, Humenné Kaštieľ v Humennom

Slávnostné otvorenie v podobe tradičného narazenia suda je naplánované na piatok 5. mája na 17. hodinu pred Mestským kultúrnym strediskom.

Po ňom nasleduje najväčší ťahák akcie – vystúpenie speváčky Dary Rolins. V programe prvého dňa vystúpia aj Múzaband, Jožko Jožka a Jeno's Brothers.

Ako informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu humenskej radnice, počas 4. ročníka akcie sa na humenskom námestí predstaví desať pivovarov, ktoré ponúknu rôzny sortiment piva.

Už tradične patria Švejkove pivné dni aj športovcom. Okrem sledovania živých prenosov z dvoch úvodných víkendových vystúpení slovenskej hokejovej reprezentácie na MS v hokeji v Kolíne nad Rýnom proti Taliansku a Lotyšsku, sa v tomto roku môžu premiérovo do športovania zapojiť aj účastníci festivalu.

Organizátori totiž pre nich v sobotu od 15. hodiny pripravili pivný beh mestom. Zúčastniť sa na ňom môže každý, kto dosiahol vek nad 18 rokov.

Podmienkou je zaregistrovať sa elektronicky na mestskom úrade alebo najneskôr hodinu pred súťažou.

Počet štartujúcich je obmedzený na 30. Súťažiaci budú musieť podľa mapky nájsť päť stanovíšť, na každom z nich vypiť 0,3 litra piva a v čo najkratšom čase dobehnúť do cieľa.

Okrem tejto atrakcie sa o kultúrny program v sobotu postarajú Žobráci a Bystrík band a v nedeľu skupiny Gerock a Hrdza.

Švejkove pivné dni sú súčasťou osláv 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste Humenné a vstup na ne je zdarma. Festival má pripomenúť niekdajšiu pozíciu mesta ako pivárskeho centra Slovenska.

Humenné bolo v minulosti známe tým, že sa v ňom dali kúpiť všetky druhy piva vyrábané v Československu. Aj preto sa mesto rozhodlo nadviazať práve na túto tradíciu.

Postavu Švejka si v rámci pivných dní pritom takisto nevybrali náhodne. Práve v Humennom sa totiž mala Haškova literárna postava zastaviť pri ceste na východný front.

Dokumentuje to aj socha v parku pri humenskej železničnej stanici a Švejkovu bronzovú sochu od umelcov z Ukrajiny osadili pri príležitosti festivalu aj na humenskom námestí.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #pivo #Humenné