Kúsok od Bruselu sa ukrýva mesto obrov, kde Goliáš bojuje s Dávidom

Malý, nenápadný a možno až ospalý, napriek tomu neustále obrí je zhruba dvanásťtisícový belgický Ath. Ide totiž o vyhlásené mesto gigantov. Obri tu majú dokonca aj svoje vlastné múzeum (Maison des Géants – Dom obrov) a hlavne každoročne na konci augusta veľkolepú štvordňovú veselicu, počas ktorej na radosť desiatok tisíc návštevníkov obri v uliciach tancujú, bojujú i ženia sa.

17.01.2011 07:26
Ath
Niekoľko desiatok kilometrov od Bruselu leží mesto gigantov. Obri tu majú vlastné múzeum a každý rok vystupujú na štvordňovej veselici.
debata

„Obri tu majú veľmi dlhú tradíciu až do stredovekých dôb,“ povedal riaditeľ domu obrov Laurent Dubuisson. Ten patrí k najväčším znalcom histórie týchto niekoľko metrov vysokých figurín z prútia, dreva a látky. Tých vo veľkolepých sprievodoch sprevádzaných historickými kapelami či alegorickými vozmi nosia na svojich chrbtoch vybraní borci.

Toto „povolanie“ patrí medzi obyvateľmi Athu ležiaceho len pár desiatok kilometrov juhozápadne od belgickej metropoly Brusel medzi veľmi prestížne záležitosti. „Dedí sa to z generácie na generáciu,“ zdôraznil Dubuisson. A to aj napriek tomu, že aj ten najľahší z obrov váži približne 120 kilogramov.

Tento náklad si potom na seba musí nosič naložiť a niekoľko minút s ním vydržať ísť alebo predvádzať rôzne tance či scénky. Po chvíli ho potom niekto z tímu vystrieda.

V Athe pravidelne bojuje Goliáš s Dávidom

Pravidelne na sobotu okrem štvordňovej augustovej veselice pripadá okrem svadby obra Goliáša s jeho partnerkou aj jeho súboj s Dávidom. Ten je väčšinou malý, osem či deväťročný chlapec, ktorý má len jeden pokus, aby ho loptičkou trafil do malého otvoru, ktorý nosiči používajú, aby videli, kam kráčajú. Keď sa mu to podarí, má vraj potom mesto celý budúci rok šťastie.

„Posledné tri roky sa však bohužiaľ nezadarilo. Niektoré deti do dosť oplakali, hádam to tento rok dopadne inak,“ podotkol riaditeľ, kurátor a veľký znalec histórie obrov Dubuisson. Tento súboj má tiež dlhoročnú tradíciu, pričom z generácie nosičov sa na tie ďalšie generácie dedí aj dialóg, ktorý pred bojom Goliáš s Dávidom vedú. „Ani my už mu poriadne nerozumieme. To viete, je to v starej francúzštine, a navyše, tým, že sa traduje v ústnom podaní, tak sa to občas rôzne "ohlo“ na nepoznanie," povedal Dubuisson.

Každý rok koncom auguste v Athe usporadúvajú... Foto: www.visitbelgium.com
Ath Každý rok koncom auguste v Athe usporadúvajú veselicu, v ktorej hlavnú úlohu zohrávajú práve obri.

Teraz však majú obri „zimný spánok“, ktorý vlastne trvá s výnimkou niekoľkých dní pred a po augustových oslavách celý rok. Ich diely sú totiž zložené v „tajnom sklade“ v miestnej knižnici, kam až na výnimky niekoho nevpúšťajú.

Masívne hlavy a korpusy obrov, Samsona, Goliáša a niekoľkých ďalších, tak teraz odpočívajú pod bielymi plachtami, aby sa nezaprášili a nezničili. Ide totiž o niekoľko stoviek starých výtvorov, ktorým síce vymieňajú oblečenie alebo nahrádzajú poškodené prúty a drevo, z ktorých sú vyrobené, ale to hlavné – hlavy – zostáva zachované od svojho vzniku. „Sem sa nedostanú ani miestni,“ povedal pri odhaľovaní gigantov s významným kývnutím hlavy riaditeľ Dubuisson, ktorý je na tradície svojho mesta zjavne skutočne veľmi pyšný.

Obri sú po celej západnej Európe

Ath a jeho sedem obrov majú síce v Belgicku zrejme najväčšiu tradíciu, ale ani zďaleka nie je v tomto sám a to nielen v Belgicku.

„V Belgicku odhadujeme množstvo obrov asi na 1 500, na severe Francúzska, čo je len kúsok odtiaľto na 550. Nejakí sú aj v Holandsku. Veľa ich je ale v Španielsku, kde je ich viac ako dvetisíc, nejakí sú aj v Taliansku, Portugalsku, zopár v Rakúsku a Británii. Celkom je ich v západnej Európe okolo päťtisíc,“ pripustil riaditeľ Domu obrov, ktorý nezabudol zdôrazniť, že tradičný sprievod z Ath zaradilo na svoj zoznam nehmotného dedičstva aj UNESCO.

Múzeum v Ath, ktoré je prístupné celý rok, vzniklo v roku 2000. Odvtedy každoročne privíta okolo 10-tisíc ľudí. Vidieť môžu plagáty, popis výroby obrov, nákresy ich hláv i multimediálnu prezentáciu, v ktorej sa návštevníci môžu oboznámiť okrem iného s konkurentmi zo sveta obrov z iných kútov sveta.

debata chyba