Španieli večerajú neskoro v noci. Toto je skutočný dôvod, prečo je to tak

V reštauráciách v Španielsku je najviac hostí v čase, keď kuchári v iných krajinách odchádzajú z práce domov, píše BBC.

23.05.2017 11:00
debata (1)
Slávna Sagrada Familia Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Sagrada Família, Barcelona, Španielsko, chrám, bazilika, kostol Slávna Sagrada Familia

V madridskej štvrti La Latina, ktorá patrí k najstarším v španielskom hlavnom meste, je desať večer a v reštauráciách lemujúcich dláždené uličky si ľudia vychutnávajú tradičné pokrmy – napríklad krevety na cesnaku (gambas al ajillo) či hustý bravčový guláš s cícerom a chorizom (cocido Madrileňo).

Kým turisti neskoré večere Španielov pripisujú uvoľnenej atmosfére, ktorú si spájajú so stredozemným prostredím, naozajstný dôvod, prečo sa v krajine večeria takto neskoro, je menej známy. Španieli totiž už viac ako 70 rokov totiž žijú v zlom časovom pásme.

Keď sa pozriete na mapu, uvidíte, že Španielsko sa nachádza v rovnakej zemepisnej dĺžke ako Británia, Portugalsko a Maroko, a mal by tam preto platiť greenwichský hlavný čas (GMT), avšak platí tam stredoeurópsky čas (SEČ), rovnako ako v Srbsku vzdialenom 2 500 kilometrov na východ.

Na vine sú nacisti

Prečo sú Španieli s časom pozadu? Generál Francisco Franco v roku 1940 nechal pretočiť hodiny o jednu hodinu dopredu na výraz solidarity s nacistickým Nemeckom.

Tradičná paradajková bitka v meste Bunol. Foto: SITA/AP, Alberto Saiz
La Tomatina, paradajky, paradajková bitka, španielske mesto Bunol, Tradičná paradajková bitka v meste Bunol.

Španielom, ktorí boli v tom čase zdecimovaní občianskou vojnou, proti zmene času ani nenapadlo nič namietať. Naďalej jedli v rovnakom čase, ale pretože predtým obedovali o jednej popoludní, začali po novom jesť o druhej a namiesto toho, aby večerali o ôsmej večer, začali jesť o hodinu neskôr.

Čas sa od konca druhej svetovej vojny v Španielsku nezmenil. V roku 2013 vtedajší premiér Mariano Rajoy oznámil, že vláda chce koniec pracovnej doby stanoviť na 18:00 namiesto 20:00.

Dôležitou súčasťou plánu bol prechod zo SEČ na GMT, čo v krajine vyvolalo vášnivé debaty

Zlý spánok, slabá produktivita

Skutočnosť, že Španieli sú oproti reálnemu času o hodinu pozadu znamená, že slnko vychádza neskôr a neskôr tiež zapadá.

Malaga v Andalúzii Foto: SHUTTERSTOCK
malaga, španielsko, anadalúzia Malaga v Andalúzii

Západ slnka tak počas dlhých letných španielskych večerov možno pozorovať aj okolo desiatej večer.

Majitelia hotelov si myslia, že dĺžka slnečného svitu je pre turistov jedným z hlavných lákadiel.

Miestna vláda Baleárskych ostrovov, ktoré okrem iného zahŕňajú Mallorcu, Menorca a Ibizu, je úplne proti prechodu na GMT a v minulosti chcela, aby po celý rok platil letný čas, čo by turistom umožnilo lepšie využiť tamojšie teplé zimy.

Život v zlom časovom pásme ale negatívne ovplyvňuje spánok a znižuje produktivitu práce mnohých Španielov.

Park Güell, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Park Güell, Barcelona, Španielsko Park Güell, Barcelona

Priemerný pracovný deň v Španielsku sa začína o deviatej ráno, po dvojhodinovej obedovej pauze medzi druhou a štvrtou hodinou sa zamestnanci vracajú do práce a pracujú potom asi do ôsmej večer.

Neskorší koniec pracovnej doby znamená, že Španieli v neskorších hodinách začínajú svoj spoločenský život.

Aj hlavný televízny program sa vysiela až o pol jedenástej. V severozápadnej Galícii pritom slnko v zime vychádza až po deviatej ráno, čo znamená, že ľudia chodia do práce za tmy.

Iniciatíva za racionalizáciu španielskeho času

„To, že čas v Španielsku sa neodvíja od slnečného svitu, ovplyvňuje zdravie, predovšetkým spánok,“ hovorí José Luis Casero, ktorý je prezidentom Národnej komisie za racionalizáciu španielskeho času, ktorá sa o zmenu času v krajine usiluje od roku 2006.

„Ak zmeníme čas, slnko by vychádzalo o hodinu skôr, prebúdzali by sme sa prirodzenejšie, jedli by sme o hodinu skôr a mali by sme hodinu spánku navyše,“ dodáva.

Sevilla Foto: SHUTTERSTOCK
Sevilla, Španielsko, kanál, voda, námestie, loďka, chrám Sevilla

S ponocovaním sa Španieli tradične vysporiadavajú dopoludňajšie pauzou na kávu a dvojhodinovou pauzou na obed, čo im dáva príležitosť vychutnať si neslávne preslávenú siestu. Zmena pracovného času by siestu ohrozila.

Či by to však Španielom vadilo, nie je celkom jednoznačné. Podľa prieskumu, ktorý v januári 2017 zverejnila spoločnosť Simple Logica, menej ako 18 percent Španielov chodí pravidelne popoludní odpočívať, zatiaľ čo 60 percent siestu nevyužíva nikdy.

Väčšina podnikateľov v turistických strediskách dokonca počas obedňajšej pauzy necháva svoje obchodíky otvorené.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #SEČ #čas