Svadbou sa to nekončí: Toto sú najpopulárnejšie európske miesta na medové týždne

Svadbou sa to celé nekončí – ešte kým sa začne bežný manželský život, čaká na mladý pár vysnívaná svadobná cesta.

31.05.2017 07:00
rím, koloseum, ohňostroj, Foto:
Ohňostroj nad rímskym Koloseom
debata

Niektorí jej plánovaniu nevenujú veľa pozornosti a popri svadobných prípravách sa im javí ako druhoradá, iní si destináciu vyberajú starostlivo.

Nech už patríte k hociktorému typu, máme pre vás niekoľko tipov na najobľúbenejšie európske miesta medových týždňov.

Webová stránka RoutePerfect.com, cez ktorú sa dá rezervovať dovolenka, vydala správu, v ktorej na základe 900 000 rezervácií novomanželov zostavila rebríček najvyhľadávanejších destinácií svadobných ciest.

Najromantickejšie sú vraj východoeurópske mestá s rozprávkovou architektúrou, talianske pobrežné letoviská s pestrými domami a živé španielske prímorské rezorty s umeleckými a historickými pamiatkami. Stačí si vybrať.

19. Lisabon, Portugalsko

Toto nádherné kopcovité mesto je plné historickej architektúry vo francúzskom štýle a na pobreží krásne pláže. Lisabon je ideálnym kompromisom na dovolenku milovníka relaxu na ležadle a cestovateľa, ktorý nedá dopustiť mestskú aj prírodnú turistiku.

Vyhliadka Miradouro de Santa Luzia, Lisabon Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Lisabon, Miradouro de Santa Luzia Vyhliadka Miradouro de Santa Luzia, Lisabon

18. Sevilla, Španielsko

Jedinečná zmes renesančnej a maurskej architektúry od Plaza de Espana až po palác Alcazar robí z tohto andalúzskeho mesta destináciu snov. Zaľúbenci milujú prechádzky úzkymi uličkami malebnej štvrte Santa Cruz aj oddávaniu sa víru ohnivého flamenca.

Sevilla Foto: SHUTTERSTOCK
Sevilla, Španielsko, kanál, voda, námestie, loďka, chrám Sevilla

17. Salzburg, Rakúsko

Romantika na pozadí majestátnych Álp je silným lákadlom novomanželov. Salzburg ponúka prechádzky v prírode, pohľad na zasnežené vrcholky hôr a úchvatnú barokovú architektúra. A komu to nestačí, môže si dopriať štýlovú jazdu v koči ťahanom koňmi.

Salzburg Foto: SHUTTERSTOCK
Salzburg, Rakúsko Salzburg

16. Dublin, Írsko

Aj toto mesto má čosi do seba. Vyhľadávajú ho singli, ale má čo ponúknuť aj zaľúbeným párikom. Medzi najromantickejšie miesta tu patrí Ulička lásky (Love Lane) celá vyzdobená street artom s motívom srdiečok či Gravity Bar na streche Guinness Storehouse, kde si návštevníci vychutnávajú pivo s exkluzívnym širokouhlým výhľadom na mesto.

15. Nice, Francúzsko

Medové týždne chutia ešte viac s provensálskou kuchyňou, po oddychu na pláži a pri sledovaní západu slnka na Promenade des Anglais. Páry, ktoré milujú umenie, sa radi vyberajú do múzea Matisse, ktoré sídli v romantickej vile zo 17. storočia uprostred olivového hája.

Nice Foto: SHUTTERSTOCK
Nice, Francúzska riviéra, Francúzsko Nice

14. Zürich, Švajčiarsko

Na štrnástom mieste sa opäť umiestnilo mesto v objatí hôr. Zürich má prírodu poskytujúcu malebné výhľady na kamenných obrov, tyrkysové jazerá, starobylý šarm budov a afrodiziakum – najlepšiu čokoládu na svete.

Zürich Foto: SHUTTERSTOCK
Zurich, Švajčiarsko, Zürich, mesto, rieka, Zürich

13. Madrid, Španielsko

Kráľovstvo na Pyrenejskom polostrove sa do zoznamu zapísalo aj s ďalším mestom. Jeho metropola je známa svojimi pestrými parkmi, farebnou architektúrou, rušnými trhmi. A, samozrejme, delikátnou kuchyňou.

Pár sa fotografuje vo svätyni Debod v Madride Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Španielsko, Madrid, večer, pár, láska Pár sa fotografuje vo svätyni Debod v Madride

12. Berlín, Nemecko

Nie je ani pri mori, ani v obklopení hôr, no romantiky má na rozdávanie. Okrem raja hipsterov je aj obľúbeným miestom novomanželov – má množstvo útulných kaviarní, príjemných barov, krásnych parkov a tiež bohatú kultúrnu ponuku.

Pohľad na berlínsky "ostrov... Foto: SHUTTERSTOCK
Berlín, múzeum, veža, Nemecko, rieka, Spréva, loď, Múzejný ostrov Pohľad na berlínsky "ostrov múzeí" a televíznu vežu na Alexanderplatzi

11. Mníchov, Nemecko

Hneď pred Berlínom sa umiestnilo ďalšie nemecké mesto. Centrum Bavorska víta každoročne tisíce návštevníkov na Oktoberfeste, ale aj po zvyšok roka je obľúbenou destináciou mladých manželov vďaka výnimočnej architektúre, svojráznemu Starému mestu a malebným pivným pivniciam.

Mníchov Foto: Aleš Tvrdý
Mníchov, Bavorsko, katedrála, mesto, Nemecko Mníchov

10. Florencia, Taliansko

Čo ponúka známe talianske mesto? Históriu aj kultúru: renesančné umenie, lahodnú kuchyňu a romantické výhľady na terakotové strechy.

Florencia Foto: SHUTTERSTOCK
Florencia, Taliansko Florencia

9. Viedeň, Rakúsko

Svoje miesto medzi romantickými destináciami si našla aj susedná rakúska metropola. Elegantné kaviarne a skvelé dezerty, baroková architektúra aj opulentné operné sály – raj pre hedonistov.

Viedenská štátna opera Foto: SHUTTERSTOCK
Viedenský štátny balet, Viedeň, Rakúsko Viedenská štátna opera

8. Praha, Česká republika

Rovnako úchvatná ako Viedeň, no o niečo lacnejšia. Ideálne spojenie. Gotické umenie, prechádzky úzkymi romantickými uličkami, ikonický Karlov most či Pražský hrad s ružovými záhradami, rozhľadňa na Petříne.

Praha Foto: SHUTTERSTOCK
Praha, ľudia, profesia Praha

7. Cinque Terre, Taliansko

Slávna oblasť piatich dedín leží na pobreží Stredozemného mora, je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, a je synonymom idylických medových týždňov. Stovky pestrofarebných domov, ktoré sa čupia na útesoch, vytvárajú dokonalú panorámu počas kúpania v krištáľovej vode.

Cinque Terre Foto: SHUTTERSTOCK
Cinque Terre, Taliansko Cinque Terre

6. Londýn, Veľká Británia

Páry, ktoré hľadajú na svadobnej ceste kultúru, budú spokojné v Londýne. Láka svojimi múzeami, veľkolepými zelenými parkmi a záhradami (Kew Gardens), ale aj rušnými pouličnými trhmi ako Borough Market. Prechádzka pozdĺž Temže či jazda na Londýnskom oku môže byť dokonalou bodkou za skvelým dňom.

Most Millennium, Londýn Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Británia, most Millennium Bridge, Katedrála sv. Pavla, Londýn Most Millennium, Londýn

5. Barcelona, Španielsko

Gaudího mesto môže byť niekedy zradné a priniesť medzi novomanželov prvú hádku: pôjdu na niektorú z úžasných pláží a doprajú si oddych pri mori alebo sa vydajú do mesta spoznávať kultúru, atrakcie a nezameniteľnú architektúru diel ako Sagrada Familia alebo Park Güell?

Pláž v Barcelone Foto: Ľuboš Žinčík
plaz Barcelona Pláž v Barcelone

4. Amsterdam, Holandsko

Aj keď do mesta mieria mnohé partie práve na rozlúčky so slobodou, Amsterdam láka aj na prežitie medových týždňov. Dláždené ulice, plavba po kanáloch a okolie ideálne na turistiku či cyklistiku, parky ako Vondelpaek alebo Keukenhof vynikajúce na piknik – tu si každý namieša vlastný romantický mix.

Inntel Hotel Zaandam, Amsterdam. Foto: SHUTTERSTOCK
Inntel Hotel Zaandam (Amsterdam, Holandsko) Inntel Hotel Zaandam, Amsterdam.

3. Benátky, Taliansko

Zdá sa, že kanály a blízkosť mora sú pre zaľúbencov mimoriadne lákavé. Benátky sú plné párov, ktoré sa nechávajú voziť na zrejme najromantickejšom dopravnom prostriedku sveta – gondole. Z plavidla sa dá výborne obdivovať architektúra mesta bez tlačenice na úzkych chodníčkoch a mostíkoch. Aj do albumu skvele zapadne selfie na Námestí sv. Marka s gelatom či pizzou v ruke.

Tradične najžiadanejšie je Chorvátsko,... Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, cestovanie, kanál, gondola, gondolier, pár, selfie, Taliansko, Tradične najžiadanejšie je Chorvátsko, Bulharsko, taliansky Jadran.

2. Paríž, Francúzsko

Nie nadarmo sa táto metropola nazýva Mestom lásky. Romantika tu priam sála z každej dláždenej uličky Montmartru, ktoré vedú k chrámu Sacre Coeur či k záhrade Jardin des Tuileries medzi Louvrom a ikonickou Eiffelovou vežou. Celodenný výlet napríklad vlakom do Versailles – veľkolepého paláca na rozľahlých pozemkoch, kde kedysi bývala Marie Antoinetta a ďalší francúzski králi, bude nezabudnuteľným zážitkom.

Parížsky Montmartre Foto: SHUTTERSTOCK
Montmartre Parížsky Montmartre

1. Rím, Taliansko

Fanfáry pre top miesto, ktoré si vyberajú páry po svadbe na svoju dovolenku! Večné mesto má všetko, po čom túžia. Staré štvrte s kamennými domami a pravými talianskymi kaviarňami, historické miesta, reštaurácie…

Ohňostroj nad rímskym Koloseom Foto: SHUTTERSTOCK
rím, koloseum, ohňostroj, Ohňostroj nad rímskym Koloseom

Zdroj: Businessinsider­.com; Travelandleisu­re.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa #romantika #novomanželia #medové týždne