Už aj v Britskom parlamente zrušili prehliadky kvôli hrozbe terorizmu

Britský parlament v reakcii na zvýšené nebezpečenstvo teroristického útoku po pondelkovom atentáte v severoanglickom Manchestri s okamžitou platnosťou uzavrel svoje budovy pre turistov a návštevníkov rôznych verejných podujatí.

25.05.2017 11:20
Veľká Británia, Londýn, Big Ben, parlament,... Foto: ,
Fotografovanie na Westminsterskom moste, v pozadí britský parlament a Big Ben.
debata (1)

V jeho okolí sa začali rozmiestňovať vojaci. Pri Buckinghamskom paláci sa neuskutoční ani tradičné striedanie stráží.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že po celej krajine bude platiť kritický, teda najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom.

Ministerka vnútra Amber Ruddova spresnila, že bude v platnosti iba dočasne a to počas „aktívneho“ vyšetrovania teroristického útoku v multifunkčnej hale v Manchestri. Páchateľ počas neho zabil 22 ľudí a sám tiež zahynul.

Dôležité miesta v Londýne strážia policajti aj vojaci. Prísnejšie bezpečnostné opatrenia panujú v okolí vládnych budov, Buckinghamského či Westminsterského paláca – sídla britského parlamentu.

„Všetky prehliadky, spoločenské akcie a bankety sa s okamžitou platnosťou rušia. Toto ustanovenie zostane v platnosti až do odvolania,“ uviedol parlament na svojich webových stránkach.

Dolná snemovňa v súčasnej dobe nezasadá. Rozpustili ju na začiatku mája kvôli nadchádzajúcim predčasným parlamentným voľbám. Tie sa uskutočnia 8. júna.

Návštevníci Londýna prídu aj o tradičné striedanie stráží pri Buckinghamskom paláci. Ministerstvo vnútra uviedlo, že ceremóniu zruší, aby sa mohli policajti, ktorí na ňu bežne dohliadajú, venovať iným úlohám. Ako dlho bude opatrenie v platnosti, nie je jasné.

1 debata chyba