Benátske uličky - labyrint, v ktorom sa oplatí stratiť

"Sei in Italia," rozosmeje sa mladý muž, keď zbadá nechápavý pohľad, prečo v celom Mestre nepremávajú do Benátok žiadne autobusy, ale nemáte šancu sa o tejto informácii nikde dopátrať a len bezradne stojíte na zastávke.

18.12.2010 22:27 , aktualizované: 19.12.2010 07:00
Benátky, cestovanie Foto: ,
Pohľad z najznámejšieho mosta Rialto na Canal Grande.
debata

„Poďte so mnou, ja to idem skúsiť vlakom,“ dodáva priateľsky. Predstaví sa ako fotograf Ricardo a vysvetľuje, že Benátky sú od rána pod vodou a tak si chce spraviť pár záberov. „Som pripravený na všetko,“ ukazuje vysoké gumené čižmy a pochybovačne pozerá na moje nízke topánky.

„Veľmi rád fotím Benátky, v každom období. Raz sa mi podarilo zachytiť starca sediaceho na stoličke uprostred námestia svätého Marca. Nohy mal namočené vo vode a on si pokojne čítal,“ smeje sa Ricardo. Popri rozprávaní kúpil lístky na vlak na moje počudovanie v novinovom stánku, označil ich ešte na stanici, nastúpili sme a za pätnásť minút sme už boli v cieli „Ciao a príď aj na jar, vtedy sú Benátky najkrajšie,“ hlasno sa rozlúči.

Benátky v zime odhalia svoje skutočné ja

Možno je toto „mesto nad vodou“ na jar očarujúce, ale v zime je magické. Nad stojatou vodou v kanáloch stúpa hmla, uličkami sa preháňa vietor a vy si po dlhšej prechádzke v kaviarničke na rohu ulice zohrievate ruky a vychutnávate úžasnú chuť talianskeho espressa. Benátky v zime odhalia svoje pravé ja. Bez tradičného návalu turistov odkrývajú netušenú romantiku. Uprostred takmer vyľudneného Piazza san Marco, kde ste len vy, holuby a pár najvytrvalejších stánkových predavačov neveríte historkám o tom, ako sa v tlačenici nedá na námestí ani pohnúť a prehliadku rovnomennej baziliky je nutné si vystáť niekedy aj v hodinových radoch.

Námestiu, ktoré aj Napoleon považoval za najkrajšie v Európe, dominuje už spomínaná bazilika, v ktorej sú uložené pozostatky svätého Mareka. Tie sa podľa legendy dostali do Benátok v roku 828 z kláštora v egyptskej Alexandrii vďaka dvom benátskym moreplavcom. Baziliku zdobia figúrky, približne tristo smaragdov, štyristo granátov, pätnásť rubínov, 1300 perál a okolo dvesto iných vzácnych kameňov.

Bez turistického náporu ponúkajú Benátky pokoj...
Benátky, cestovanie Bez turistického náporu ponúkajú Benátky pokoj a netušenú romantiku.

Hneď vedľa sa nachádza Dóžov palác, jeden z obrovských skvostov benátskej architektúry. Pohľad na túto stavbu vyvoláva v človeku úctu k majstrovskému umeniu staviteľov. A dýchne na neho duch minulosti a politiky slávneho mestského štátu. Sídlil v ňom benátsky dóža, množstvo sudcov a úradníkov tu malo svoje kancelárie, takisto ako najdôležitejšie orgány vlády Benátok. Dokonca tu bolo aj temné väzenie, v ktorého útrobách strávil istý čas aj preslávený sukničkár Giacomo Casanova. V súčasnosti sa v nádherných a rozľahlých sieňach nachádzajú unikátne diela výtvarného umenia napríklad od Hieronyma Boscha, Veroneseho či Tintoretta.

Po prekročení brány pri odchode z Dóžovho paláca sa naskytne pohľad známy asi z každej pohľadnice z Benátok. Gondolieri v dobovom oblečení prevážajú turistov, vaporettá, miestny dopravný prostriedok, sa premávajú cez kanál Grande, nad kostolom Chiesa di Santa Maria della Salute sa zbiehajú veľké tmavé mračná a dodávajú miestu zvláštnu atmosféru.

Keď sa vydáte z Piazza san Marco do stredu Benátok, narazíte na most Accademia, ktorý je výnimočný tým, že je to dnes už jediný drevený most v Benátkach. Je z neho nádherný výhľad. Pohľad na vinúci sa kanál Grande prinúti človeka zabudnúť na svoje starosti. Most nesie názov podľa najvýznamejšej umeleckej galérie mesta, ktorá sa nachádza v jeho tesnej blízkosti a je určite hodná návštevy. Prvýkrát v nej bola otvorená kolekcia v roku 1750. Nachádzajú sa tu cenné a rozmerné plátna Tiziana, Tintoretta a Veronesa. Je tu vystavená aj známa Tizianova Pieta, ktorú namaľoval pre svoj vlastný hrob.

Benátske uličky. Labyrint, v ktorých sa oplatí stratiť

Aj keby ste nevošli do jediného múzea, v uličkách tohto úžasného mesta je stále čo objavovať. Je to jeden obrovský labyrint. V bedekeroch sa ako prvé o Benátkach píše, že sa v nich určite stratíte. To však ešte neznamená, že je to negatívna informácia.

Pri takom blúdení benátskymi úzkymi uličkami sa dá natrafiť na všeličo. Na jednom malom námestíčku, ktorých je v Benátkach nespočetné množstvo, som sa ocitla na vianočných trhoch. Tie boli veľmi podobné tým našim, atmosféra však bola pokojnejšia. Ľudia diskutovali v skupinkách pri stánkoch, vo vzduchu bolo cítiť rôzne vône miestnych tradičných vianočných dobrôt. Z námestia sa dalo dostať ďalšími rôznymi uličkami, niektoré boli také tesné, že sa ľudia idúci oproti sebe len s námahou uhýbali.

Bez turistického náporu ponúkajú Benátky pokoj...
Benátky, cestovanie Bez turistického náporu ponúkajú Benátky pokoj a netušenú romantiku.

Pri tomto náhodnom bádaní si človek uvedomí, že počuje niečo podozrivé. Okrem vravy ľudí, zvoniacich gondoliérov, cvaknutia spúšte fotoaparátu turistu, ktorého skutočne často nestretnete, nepočujete nič iné. Žiadne autá, trúbenie klaksónov, ruch na križovatkách. Tu sa na prepravu používajú jedine vlastné nohy alebo loďky. Až sa tomu nechce veriť.

Život v Benátkach je pre miestnych ťažký

Keď chcete vidieť, ako miestni trávia čas, určite sa prekľučkujte až k nábrežiu Fondamente Nuove. Postupne sa z neho stáva oddychová zóna Benátčanov, mladí sa tu stretávajú po škole, pracujúci sa tu zvyknú zastaviť cestou domov a poprechádzať sa, prípadne sadnúť do kaviarne na silné espresso. Tu nikoho neprekvapí, keď ľudia so slúchadlami v ušiach nahlas spievajú a dávajú okoliu vedieť, akú hudbu počúvajú. Z promenáty je priamo oproti vidieť malý ostrovček San Michele, na ktorom je miestny cintorín. Ak budete mať šťastie, slnečné svetlo vám zahrá nad týmto ostrovčekom nezabudnuteľné divadlo.

Benátky sú malé mesto, v ktorom miestni majú čoraz ťažší život. Žijú najmä z cestovného ruchu, ten však neúmerne zvyšuje ceny všetkého. Priamo v meste na lagúne žije len 62-tisíc obyvateľov, pričom počet turistov, ktoré Benátky ročne navštívia, sa počíta v miliónoch. Obyvateľstvo mesta starne, mladí ľudia odchádzajú pre vysoké ceny nehnuteľností do moderných miest.

Pohľad na cintorín na ostrovčeku San Michele z...
Benátky, cestovanie Pohľad na cintorín na ostrovčeku San Michele z nábrežia Fondamente Nuove.

Aj pre turistov sú Benátky drahým mestom. Z mnohých starobylých historických budov s originálnou architektúrou sú dnes drahé hotely. Menej nároční môžu nájsť nocľah v hosteloch, aj tam sa však už ceny vyšplhali pomerne vysoko. Kto si nepotrpí na luxus a hľadá skutočne len niečo na prenocovanie, za prijateľnú cenu nájdete množstvo hostelov v Mestre na pevnine. Spojenie s Benátkami je úplne bezproblé­mové, celý deň premávajú autobusy len v niekoľkominú­tových intervaloch a o necelú štvrťhodinku ste na stanici v Benátkach. Odtiaľ sa môžete vydať pešo po meste, alebo nastúpiť na niektorú linku vaporetta po kanáli Grande. Ak ste aj stúpencami peších prechádzok, určite si nenechajte ujsť plavbu kanálom napríklad na jeden z priľahlých ostrovoch. Vyrazíte na krátku plavbu po otvorenom mori a zároveň uvidíte mesto z inej perspektívy. Na plavbu po kanáli Grande sa jednoducho nezabúda…

A obísť by ste určite nemali jeden z hlavných symbolov Benátok – most Rialto. Je jedným zo štyroch mostov, ktoré spájajú brehy kanála Grande. Aj keď je súčasná podoba mosta z roku 1591, začiatky jeho stavby siahajú už do dvanásteho storočia. Má len jednu arkádu, na ňom však nájdete množstvo typických benátskych obchodíkov, v ktorých sa predáva zlato. Most je síce jednoduchý, ale poskytuje nádherný výhľad na kanál a jeho pokojné okolie.

Atmosféru talianskych bistier už inde nenájdete

Keď sa nabažíte výhľadu a zájdete do akejkoľvek uličky vedúcej z mosta, určite natrafíte na typické talianske kaviarničky. Tie sú plné už od rána. Taliani majú totiž vo zvyku raňajkovať vonku. Čerstvé teplé pečivo a silná talianska káva dobre padne v útulnom, takmer rodinnom prostredí. A to by neboli Taliani, aby nevyrobili nejakú scénu. Uzimená si vychutnávam najúžasnejšie kapučíno, ako som kedy pila a vnímam atmosféru malého rodinného podniku. Dvaja takmer dvojmetroví muži pečú koláčiky a matka siahajúca im ledva po plecia všetko organizuje alebo aspoň kontroluje. V tom sa strhne medzi nimi hlasnejšia diskusia. Maličká starenka v čiernom dá synovi dve facky, každú z jednej strany, potom sa vyobjímajú a všetko pokračuje ako pred polminútkou.

Zázrak na lagúne, to je len jedna z prezývok,...
Benátky, cestovanie Zázrak na lagúne, to je len jedna z prezývok, ktoré sa Benátkam dostalo.

Keď už budete v tomto čarovnom meste, určite ochutnajte pravú taliansku pizzu. Dozviete sa, že jesť ju príborom je barbarstvo. To­leruje sa len cudzincom. A keď ste už zašli do tej najmenšej pizzérie a zistíte, že ste jediným zákazníkom, z reprákov sa ozývajú staré talianske hity o láske, za oknami stúpa mrazivá hmla z kanála, viete, že z Benátok sa môže stať vaša nová láska. Alebo tam stretnete tú starú.

debata chyba