Vyberte sa do Prahy za vojenskou históriou

Pražské Letecké múzeum Kbely otvorilo svoju 49. sezónu. Pred vystaveným ruským MiG-om malý chlapec nadšene hovorí: "Ocino a aj to lieta." "Niektoré aj lietajú," znela lakonická odpoveď muža vo vojenskej rovnošate, jedného z mnohých nadšencov vojenských dejín a letectva.

11.06.2017 07:00
Pražské Letecké múzeum Kbely, lietadlo Foto: ,
Medzi príťažlivé exponáty patrí aj MIG-23MF vyrobený ešte v roku 1964.
debata

Hlavnou udalosťou tejto sezóny je však skutočnosť, že Vojenský historický ústav dostal do správy pražský kostol sv. Cyrila a Metoda. Práve v jeho krypte sa ukryli parašutisti, ktorí pred 75 rokmi spáchali atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Nielen malý návštevník prekypuje nadšením z vystavených veteránov. „Budujeme nový hangár,“ teší sa plukovník Aleš Knížek, riaditeľ Vojenského historického ústavu v Prahe.

Všetci ho považujú za chlapa na správnom mieste. Počas šéfovania ústavu totiž dosiahol oveľa viac ako jeho predchodcovia. „Je to manažér, ktorý dokáže získať každý zaujímavý exponát,“ chváli ho kolega.

Pohľad na pravoslávny kostol Cyrila a Metoda na... Foto: Boris Latta, Pravda
kostol Cyrila a Metoda, Praha, letectvo Pohľad na pravoslávny kostol Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe.

Plukovník Knížek zasa oceňuje výsledok vlaňajšieho kolektívneho úsilia, keď sa im podarilo získať viaceré historické hangáre na území Starej Aerovky v Letňanoch. Z letiska Kbely je to len 900 metrov.

Po rekonštrukcii je tam umiestnená expozícia bombardovacích a bojových lietadiel a stíhacích bombardérov z obdobia od 2. svetovej vojny až do 80. rokov minulého storočia. Záujemcom tiež priblížia históriu firmy Aero.

V prvý deň sezóny si návštevníci mohli sadnúť do kokpitu vrtuľníka Mi-8, ale aj nahliadnuť do kabíny stíhacieho bombardéra MiG-23BN. A kto odlepil zrak od všakovakých oceľových vtákov a zdvihol hlavu k oblakom, mohol sledovať prelety historických strojov Zlín Z-126 (OK-HLJ) a iba nedávno zrekonštruovaného a funkčného unikátneho lietadla Beta Minor.

Rekonštrukcia na Žižkove

Hostitelia a nadšenci z Vojenského historického ústavu už myslia na budúcu, 50. jubilejnú sezónu. Letecké múzeum Kbely otvorili v roku 1968, teda päťdesiat rokov po vzniku československého letectva v roku 1918.

Ocitnúť sa v útrobách ozajstného vrtuľníka je... Foto: Boris Latta, Pravda
Pražské Letecké múzeum Kbely Ocitnúť sa v útrobách ozajstného vrtuľníka je zážitok.

„Do slávnostnej sezóny chceme rozšíriť zbierku o ďalšie exponáty zo zahraničia. Buď ich kúpime, alebo získame výmenou,“ povedal riaditeľ Knížek. Pre rekonštrukciu však uzavrú múzeum na Žižkove, ktoré opätovne otvorí svoje brány v roku 2020.

„Ide o veľkú rekonštrukciu hlavnej budovy ústavu, teda Armádneho múzea,“ povedal Aleš Knížek. „Samotné dočasné sťahovanie exponátov múzea na Žižkove do blízkych i vzdialenejších depozitárov je dnes našou hlavnou úlohou.“

Do krypty zadarmo

Najväčším úspechom vojenských historikov je však získanie pravoslávneho kostola Cyrila a Metoda na Resslovej ulici pod ich správu. Iba pár hodín pred otvorením sezóny v Kbeloch sa totiž tento objekt po naťahovačkách medzi pražským magistrátom, ministerstvom obrany a českou pravoslávnou cirkvou dostal pod krídla Vojenského historického ústavu.

Tragédiu pripomína aj pamätná tabuľa a... Foto: Boris Latta, Pravda
Pražské Letecké múzeum Kbely Tragédiu pripomína aj pamätná tabuľa a rozstrieľaný otvor do podzemia.

V krypte kostola je pietne miesto siedmich parašutistov, ktorí sa pred 75 rokmi podieľali na atentáte na Reinharda Heydricha (27. mája 1942). Pamätník ročne navštevujú tisíce turistov a patrí tak medzi najnavštevovanejšie historické objekty v Česku.

Podľa niektorých záujem o pamiatku zvýšil aj vlaňajší americký film Anthropoid. Jan Kubiš, Jozef Gabčík a ich päť spolubojovníkov napokon po nerovnom boji s nacistami 18. júna 1942 spáchalo samovraždu.

Tak ako do všetkých objektov pod správou Vojenského historického ústavu je aj tu vstup zadarmo. Historik Michal Burian dodal: "Pre nás bolo veľmi dôležité, aby si práve sem ľudia nemuseli kupovať vstupenky. Aby tí, ktorí si chcú pripomenúť pamiatku našich vojakov, nemuseli ešte za to aj platiť. Bol to jeden zo spúšťacích mechanizmov s cieľom dosiahnuť, aby ministerstvo obrany, prípadne Vojenský historický ústav začali spravovať pamätník na Resslovej ulici.“

Kryptu kostola navštevujú tisíce turistov. Foto: Boris Latta, Pravda
Pražské Letecké múzeum Kbely, krypra Kryptu kostola navštevujú tisíce turistov.

Keď sa najbližšie vyberiete do Prahy, môžete si pozrieť obe expozície – v kostole v centre mesta aj na letisku na Mladoboleslavskej ulici v Prahe 9. Je to dobrý tip aj pre rodiny s deťmi. „Ešte sem určite prídeme,“ ubezpečovala mama dvoch šarvancov na bicykloch.

Tí v nemom úžase zastali pred ruským dopravným Tupolevom Tu-104A, obrom medzi phantomami, saabmi, mikojanmi či spomínanými migmi tróniacimi vedľa protilietadlovej riadenej strely SA-2 a 133 milimetrového kanónu KS-30.

Letecké múzeum Kbely

Vzniklo v roku 1968 v areáli historického vojenského letiska Praha-Kbely, ktoré je prvou leteckou základňou vybudovanou po vzniku Československa v roku 1918. Kvalitou a počtom exponátov toto múzeum patrí k najväčším leteckým múzeám v Európe.

V súčasnosti jeho zbierky obsahujú vyše 270 lietadiel, z ktorých 80 vystavujú v štyroch krytých halách. Ďalšiu budujú. V nekrytých priestoroch je 25 exponátov, ďalších vyše 150 je v depozitároch a desať strojov dodnes lieta. Mnohé lietadlá patria medzi svetové unikáty.

Samotná expozícia sa venuje dejinám československého a českého letectva, osobitne vojenského. Návštevníci môžu vidieť aj vybrané typy pozoruhodných lietadiel, ako aj množstvo leteckých motorov, súčasti vrakov lietadiel, výzbroj, výstroj, uniformy, zástavy, vyznamenania a ďalšie pamiatky, ktoré mapujú dejiny československého a českého letectva.

Drobizg a "veľkí vtáci“. Foto: Boris Latta, Pravda
Pražské Letecké múzeum Kbely, lietadlá Drobizg a "veľkí vtáci“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #letectvo #vojenské letectvo