'Zakliaty' hotel duchov je už 63 rokov bez hostí

Jedinými návštevníkmi Hotela Grande San Calogero sú holuby. A to aj napriek tomu, že ho počas uplynulých šiestich desiatok rokov postavili, potom kompletne zrekonštruovali a hneď dvakrát aj slávnostne otvorili.

18.06.2017 07:00
debata (1)

Hotel je projektom sicílskeho regiónu s cieľom spropagovať krásu okolia mestečka Sciacca na juhu ostrova. Oblasť je široko-ďaleko známa už od stredoveku vďaka svojim termálnym kúpeľom, píše Thelocal.it.

Grande San Calogero má úžasnú lokalitu, ktorá ho priam predurčuje, aby sa mohol stať doslova synonymom ideálnej dovolenky. Vypína sa na vrchole skalnatého výbežku Monte Kronio a v pešej vzdialenosti od termálnych prameňov aj baziliky San Calogero. Výlety do okolia by umožnili spoznať to najkrajšie zo Sicílie.

Patálie a trampoty

Výstavba 300-lôžkového päťpodlažného hotela sa začala v roku 1954 a trvala takmer 30 rokov. Začiatkom osemdesiatych rokov minulého storočia sa práce blížili ku koncu, no vynoril sa problém.

Viaceré organizácie sa totiž začali sporiť o to, ktorá bude hotel spravovať nasledujúce desaťročie. Keďže k dohode nie a nie dospieť, neukončená stavba sa začala postupne rozpadávať. Miestna samospráva sa preto rozhodla zachrániť ju.

V roku 1993 sa hotel podarilo dokončiť a dokonca ho aj slávnostne otvorili. Nechýbalo veľa, aby sa doňho začali hrnúť nadšení turisti, ktorí by si vychutnávali úžasné výhľady, nebyť ďalšieho zádrhu.

Stavebný dozor na poslednú chvíľu zistil, že hotel ani napriek 40 rokom výstavby nemá správne pripojený kanalizačný systém.

Za túto chybu zaplatil región trpko. Denník La Repubblica uviedol, že v roku 2010 musel zaplatiť odškodné 800 000 eur firme, ktorá 17 rokov pretým vyhrala výberové konanie na správu hotela.

Druhý raz do tej istej rieky

V roku 1998 sa história zopakovala a Grande San Calogero opäť slávnostne otvorili a v zápätí zasa uzavreli.

Hotel ale dostal novú správcovskú spoločnosť a zdalo sa, že sa konečne dočká napojenia na kanalizačnú sieť mesta.

Práce na spojazdnení potrubí sa však nikdy nezačali – rada mesta Sciacca totiž akosi zabudla vyčleniť finančné prostriedky potrebné na vybudovanie odtokov ubytovacieho zariadenia.

Tak po 60 rokoch výstavby a následnej obnovy budovy a minutých miliardách lír sú stále jedinými obyvateľmi krásneho hotela vtáky, ktoré si tu hľadajú útočisko. Investované prostriedky ťažko prerátať na dnešné peniaze, keďže celý projekt sa niekoľkonásobne predražil.

Ostáva už len veriť, že Hotela Grande San Calogero sa jedného dňa predsa len niekto zručný ujme a niekdajšie veľkolepé plány konečne premení na skutočnosť.

Zdroj: Dailymail.co.uk; Theurbandevelo­per.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #hotel #Sicília