Fotografovanie zakázané! Švajčiarska dedina je vraj na to príliš krásna

V rozprávke Mahuliena, zlatá panna sa princ na krásnu väzenkyňu Zlatovlada nesmie pozrieť, lebo by oslepol. Vo švajčiarskom mestečku Bergün/Bravuogn v kantóne Graubünden nič podobné, našťastie, nehrozí, no miestni, ktorí ho považujú za nádherné, sa rozhodli jeho krásu starostlivo chrániť.

08.06.2017 07:00
debata (11)

Turistom síce domáci nezakazujú pozerať sa, ale zato tu od minulého mesiaca platí prísny zákaz fotografovania. A ten sa vzťahuje na všetky domy, ploty, dvory, ulice…

Bergün/Bravuogn, neďaleko od St Moritzu, je jednoducho príliš úžasný na to, aby ho návštevníci len tak fotili, lebo by to mohlo mať neblahé následky.

Obrázky ich milovanej dediny, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach, sú totiž také nádherné, že by mohli spôsobovať medzi tými, ktorí sem nemôžu, závisť.

Podľa švajčiarskej turistickej rady je vedecky dokázané, že „úžasné dovolenkové fotografie na internete spôsobujú, že sledovatelia sú nešťastní, pretože im nie je dopriate, aby boli na tých skvelých miestach oni sami“.

Nezožierajte sa závisťou, príďte!

Bergün/Bravuogn má vraj mimoriadne malebnú scenériu, takže je vysoké riziko, že ľudia, ktorí ho uvidia na fotkách, budú mimoriadne nešťastní.

„Srdečne vás pozývame na návštevu Bergünu, aby ste to tu videli na vlastné oči,“ hovorí starosta Peter Nicolay.

Turistická kancelária už vymazala fotografie dediny z vlastných účtov na Facebooku a Twitteri a v blízkej dobe ich odstráni aj zo svojich webových stránok.

Natíska sa prirodzená otázka, či tabuľky so zákazom snímania obrázkov, ktoré sú porozkladané po mestečku, zabrali. Samozrejme, že nie celkom. Turisti sú rebeli a nedovolené ovocie chutí najlepšie.

Ak strážcovia krásy dediny porušovateľa prichytia, hrozí mu pokuta 5 švajčiarskych frankov (4,6 eura).

Pobavenie aj zdvihnuté obočia

Samozrejme, reakcie na podivný zákaz na seba nenechali dlho čakať. Rozhorčení turisti už niekoľko dní na sociálnych sieťach vyjadrujú svoje pobúrenie a nevôľu. Regionálne združenie pre turizmus im odkázalo, že ide o „odvážny spôsob“ propagácie obce.

„Ak je to pravda, potom je to ten najhorší vtip, aký som kedy počul a pre mňa dôvod, aby som Bergün nikdy nenavštívil,“ napísal jeden cestovateľ. Ďalší prirovnal švajčiarsku dedinu ku KĽDR, kde je tiež zakázané fotiť.

Iní netradičný zákaz považujú za zábavný alebo sa domnievajú, že ide len o nie celkom vydarený marketingový ťah. Každopádne, ako sa vraví: aj negatívne PR je PR.

Zdroj: Theculturetrip­.com; Thelocal.ch; Countryliving.com

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #zákaz #fotografovanie