Trojdňové slávnosti Nitra, milá Nitra prinesú tento rok aj novinky

Začiatkom júla Nitra ožije trojdňovými mestskými slávnosťami Nitra, milá Nitra, ktoré budú mať historický, kultúrny aj duchovný rozmer. Slávnosti sa začnú v pondelok 3. júla a potrvajú do stredy 5. júla, keď je štátny sviatok.

15.06.2017 16:00
Nitra, hrad, Foto: ,
Nitra
debata

Ako informoval primátor Nitry Jozef Dvonč, rozpočet trojdňového podujatia je okolo 40-tisíc eur a jeho hlavnými organizátormi sú Mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Biskupstvo Nitra.

Program sa začne 3. júla konferenciou pre verejnosť na tému Cyrilo-metodské dedičstvo, popoludní otvoria v múzeu výstavu pri príležitosti životného jubilea sochárky Ľudmily Cvengrošovej, ktorá je okrem iného autorkou súsošia svätého Cyrila a Metoda na Nitrianskom hrade.

V Divadle Andreja Bagara bude večer muzikál Povolanie pápež a o 21:00 zahrá na Svätoplukovom námestí nitrianska kapela Gladiator.

Počas slávností bude námestie a pešia zóna patriť Nitrianskemu jarmoku, Nitrianskym pivným slávnostiam, výstavám, hudbe, bábkovému divadlu, verklikárom a tvorivým dielňam.

Vlani bola časť programu vrátane jarmoku sústredená do Mestského parku na Sihoti, tento rok sa vracia späť do centra mesta.

„Skúsenosti so stánkármi, ktorým sme umožnili byť v chládku, boli úplne opačné, ako sme predpokladali, takže dosť ťažko sa to odhaduje. Ja verím, že toto rozhodnutie sústrediť to všetko do priestoru Svätoplukovho námestia, je dobré,“ povedal Dvonč.

Novinkou tohtoročných slávností bude zážitkové podujatie Cyrilo-metodské putovanie po stopách svätého Cyrila a Metoda z Dražoviec cez Zobor do Nitry. Ako priblížil koordinátor Európskej kultúrnej Cyrilo-metodskej cesty Tibor Ujlacký, záujemcovia budú môcť 4. júla navštíviť Dražovský kostolík, Zoborský kláštor a archeoskanzen na Martinskom vrchu, kde ich bude čakať historický výklad a v archeoparku aj ukážky zo života na Veľkej Morave.

Na každej zastávke získajú do svojich pútnických pasov pečiatky a na záver putovania dostane každý pútnik na Svätoplukovom námestí certifikát o absolvovaní cesty a pamätný predmet. Z akcie chcú vytvoriť tradičné podujatie.

Nitriansky hrad ožije 4. a 5. júla šiestym ročníkom historického festivalu Pribinova Nitrawa.

„Prvý raz sa predstaví až deväť historických skupín, čiže vyše sto ľudí v kostýmoch v trinástich predstaveniach, ktorí sa budú snažiť priblížiť obdobie od príchodu Slovanov do 13. storočia. Súčasťou programu budú dva väčšie historické sprievody mestom,“ informoval organizátor festivalu Daniel Balko. Večer 4. júla bude na Svätoplukovom námestí koncert IMT Smile.

V stredu 5. júla bude tradičná celonárodná púť k svätému Cyrilovi a Metodovi spojená so zasvätením Slovenska najsvätejšiemu srdcu Ježišovmu a nepoškvrnenému srdcu Panny Márie. Hlavným celebrantom svätej omše na námestí bude reykjavícky diecézny biskup Dávid Bartimej Tencer.

„Je to prvý biskup – Slovák, ktorý je vysvätený pre misie v takejto exotickej krajine ako je Island,“ povedal riaditeľ Biskupského úradu v Nitre Martin Michalíček.

Popoludní bude na Nitrianskom hrade Deň otvorených dverí, ktorý budú sprevádzať dve výstavy o rekonštrukcii vzácneho barokového organu z katedrály a o Nitrianskom hrade v 20. storočí.

Otvorená bude hradná katedrála, Biskupský palác, Diecézne múzeum aj kazematy a ako novinka aj turistický chodník, ktorý vedie od mestského parku na hrad.

Chodník je momentálne prístupný len smerom z hradu, v dolnej časti ešte pokračujú práce. Program slávností Nitra, milá Nitra doplní medzinárodný folklórny festival Slovanov Slavica Fest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra