Vo Svidníku prebieha najstarší folklórny festival

Maľovaním na asfalt na pešej zóne, besedou s ukrajinskými spisovateľmi a otvorením výstavy ukrajinskej literatúry v Podduklianskej knižnici odštartoval vo Svidníku trojdňový program folklórneho festivalu Slávnosti kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska. Jeho v poradí 63. ročník sa koná do nedele 18. júna.

17.06.2017 13:00
folklór, súbor, tanec, ľudová hudba Foto:
Slávnosti kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska sa konajú každoročne už od roku 1956 (ilustračné foto).
debata

Sobotňajší program sa na amfiteátri začína od 19. hodiny vystúpením svidníckych hudobníkov a spevákov, po ktorom nasleduje program folklórnych skupín a zahraničných hostí z Ukrajiny, Srbska a Litvy.

Druhý deň festivalu vyvrcholí reprezentačným programom Podduklianskeho umeleckého ľudového súboru (PUĽS).

Nedeľňajší program odštartuje od 9. hodiny svätá liturgia v drevenom chráme sv. Paraskievy z 18. storočia v skanzene.

Nadviaže na ňu folklórno-etnografický program, ktorého súčasťou bude odhalenie drevených sôch pod názvom Makovické metamorfózy dreva.

Účastníci slávností sa na poludnie vyberú k Pamätníku československých vojakov na Dukle, kde položia vence.

Rovnaký akt sa potom uskutoční aj pri Pamätníku padlých hrdinov vo Svidníku, odkiaľ sa krojovaný sprievod vydá k amfiteátru.

V ňom oslavy vyvrcholia od 14. hodiny programom detských folklórnych súborov a skupín, po ktorých bude pódium patriť ľudovej hudbe Milana Rendoša a jej sólistom.

Podujatie vyvrcholí gratulačným programom k 60. výročiu založenia Folklórneho súboru Makovica zo Svidníka a 20. výročiu založenia Mužskej speváckej skupiny Poľana z Košíc.

Slávnosti kultúry Rusínov – Ukrajincov Slovenska sa konajú každoročne v polovici júna už od roku 1956.

Festival prezentuje ľudové tradície a kultúru pôvodného etnika na severovýchode Slovenska. Hlavným organizátorom Slávností kultúry Rusínov – Ukrajincov Slovenska je Zväz Rusínov – Ukrajincov SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #folklórny festival #Svidník