Pivo na Oktoberfeste opäť zdražie: Litrák bude stáť od 10,60 eura. Limonáda takmer tak isto

Pivo na mníchovskom pivnom festivale Oktoberfest tento rok opäť zdražie. Najlacnejší litrový pohár sa bude predávať za 10,60 eur. Vlani to bolo o dvadsať centov menej.

21.06.2017 14:00
Oktoberfest Foto: ,
Jeden z návštevníkom Oktoberfestu oddychuje. Ako inak, s pivom v ruke.
debata (3)

V troch veľkých halách sa však penivý mok v krígľoch bude predávať až za 10,95 eur, oznámila podľa agentúry DPA mníchovská radnica.

Každoročné zdražovanie piva patrí k menej obľúbeným tradíciám festivalu v bavorskej metropole. Cena nepretržite rastie už desiatky rokov.

V roku 1971 sa dal litrák kúpiť za 2,50 marky (asi 1,25 eura). Hranicu desiatich eur prvýkrát prekročil veľký pohár festivalového piva v roku 2014.

Cenu chmeľového moku určujú prevádzkovatelia jednotlivých pivných stanov, radnica ale stanovuje maximálnu hranicu, ktorú nemôžu prekročiť. Tento rok ju určila na 11 eur.

Výrazne tento rok podľa DPA zdražejú aj nealkoholické nápoje. Pri kúpe litra stolovej vody budú musieť smädní návštevníci z peňaženiek vytiahnuť v priemere 8,73 eura, za liter limonády zaplatia 9,55 eura.

Najdrahším nápojom na Oktoberfeste bude pšeničné pivo. Litrák sa bude predávať za 15,60 eura.

Počiatok pivných slávností, ktoré sa postupne premenili na obrovský komerčný podnik, spadá do októbra 1810, keď po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom.

Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj po tom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

Tento rok sa Oktoberfest uskutoční od 16. septembra do 3. októbra. Návštevníci budú mať k dispozícii 14 hál a 20 menších pivných stanov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #pivo #Mníchov #oktoberfest