Hvar: Prechádzka v nevhodnom oblečení vás vyjde draho. Zaviedli 700-eurové pokuty

Obyvatelia obľúbeného mesta na rovnomennom chorvátskom ostrove sú už unavení z nespratných turistov, ktorí sa po uliciach premávajú opití alebo „spoločensky unavení“ rovno zaspia na chodníku.

13.07.2017 10:45
žena - leto - surf - žltá - plavky - potenie -... Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Novozvolený starosta Rikardo Novak sa rozhodol preto zaviesť vysoké pokuty: najhlbšie do peňaženky budú musieť siahnuť previnilci, ktorých prichytia pri verejnom pití alkoholu. Tí zaplatia až 700 eur.

Na prechádzky v historickom centre Hvaru len v plavkách turisti tiež musia zabudnúť, inak im hrozí pokuta 600 eur. Mužov, ktorým je neznesiteľne horúco a vzdajú sa trička, môže stihnúť trest v podobe 500-eurovej penalizácie. Rovnaká sankcia hrozí aj ženám v šortkách alebo sukni, no len s horným dielom plaviek.

Starosta sa po vzore Dubrovníka a Splitu rozhodol, že zatrhne nevhodné správanie prevažne bláznivej mládeže, ktorá na ostrove dovolenkuje.

Vracanie na uliciach, močenie na budovy, váľanie sa po zemi v alkoholovom opare, prechádzky polohaných ľudí v meste – to všetko by malo podľa neho z Hvaru zmiznúť. Dodal, že prevažne ide o Britov.

„Mladí turisti sú u nás vítaní, budú sa však musieť naučiť, ako sa slušne správať,“ cituje Novaka Theguardian.com.

Omnoho nižšie pokuty platia už dlhšie vo väčších mestách Split a Dubrovník, kde za plavky v meste môžete dostať pokutu „len“ 135 eur.

S podobným problémom sa borí tiež mesto Novalja na ostrove Pag, ktoré sa posledne stalo známe ako miesto letných večierkov mladých, píše Idnes.cz.

Chorvátsko s krásnym jadranským pobrežím a vyše tisíckou ostrovov, ktoré najviac profituje práve z turizmu, minulý rok privítalo takmer 16 000 000 tu­ristov.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Chorvátsko #plavky #nevhodné správanie