Oslavy 500. výročia dokončenia diela Majstra Pavla budú veľkolepé

Zvučné mená vystupujúcich interpretov, dobových umelcov, interaktívne aktivity a program pre všetky vekové kategórie ponúknu v dňoch 21. a 22. júla podujatia Tajomná Levoča 2017 a Karpatský remeselný trh. Odohrávať sa budú na niekoľkých stanovištiach na Námestí Majstra Pavla v Levoči.

17.07.2017 14:00
Levoča, radnica Foto: ,
Levoča
debata

Zvučné mená vystupujúcich interpretov, dobových umelcov, interaktívne aktivity a program pre všetky vekové kategórie ponúknu v dňoch 21. a 22. júla podujatia Tajomná Levoča 2017 a Karpatský remeselný trh. Odohrávať sa budú na niekoľkých stanovištiach na Námestí Majstra Pavla v Levoči.

Dvojdňový júlový program pripomenie 500. výročie dokončenia hlavného oltára v Bazilike sv. Jakuba, diela Majstra Pavla, akcia sa preto bude niesť v atmosfére stredovekých osláv.

„Tajomnú Levoču netradične otvorí vežová hudba Brass Collegium koncertom z balkóna radnice, vďaka čomu podujatie naberie historický ráz,“ informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska mesta Levoča Zuzana Kamenická.

Podujatia ponúknu program pre všetky vekové kategórie. Pre mladých je naplánované vystúpenie kapely S hudbou vesmírnou či speváčky Dominiky Mirgovej. Staršiu generáciu v piatok osloví Václav Neckař, pozvaný je tiež ďalší český interpret David Koller, frontman skupiny Lucie.

V sobotu vystúpi Hudba z Marsu, Korben Dallas, Katka Knechtová či Marián Čekovský. Z pravidelných domácich interpretov nebudú chýbať domáce folklórne súbory, FS Levočan a DFS Levočanik, a skupina Šaman.

Svetelno-akrobatické vystúpenie tento rok predvedie cirkus Argolla. V neskorších hodinách je pripravená nezávislá scéna, zaujať by podľa mesta mala aj skupina Heľenine oči.

Tajomná Levoča či Karpatský remeselný trh nebudú jediné podujatia, ktoré pripomenú 500. výročie dokončenia najvýznamnejšieho rezbárovho diela.

Práve v miestnej bazilike sa v sobotu uskutoční galavečer, ktorým chcú usporiadatelia vzdať úctu Majstrovi Pavlovi a pripomenúť jeho prácu a prínos nielen pre Levoču, ale pre všetky obce a mestá, v ktorých zanechala jeho rezbárska dielňa stopu.

Druhým zámerom organizátorov je zábavnou a inovatívnou formou túto myšlienku priniesť ľuďom, ktorí sa zúčastnia na oslave priamo v bazilike, na námestí alebo budú galavečer sledovať prostredníctvom priameho prenosu verejnoprávnej televízie.

„Dejová línia programu sa bude niesť v znamení jednotlivých historických období, v rámci ktorých zohrával predovšetkým hlavný oltár dôležitú úlohu pre ľudí, ktorí sa k nemu prichádzali skloniť, pomodliť, utiekať alebo sa len pokochať jeho krásou. Každé z týchto období bude reprezentovať iný interpret. Budú to umelci významní pre Levoču a tiež i takí, ktorí tu síce nepôsobia, ale konceptuálne ich tvorba zapadá do priestoru baziliky,“ uviedla riaditeľka.

Levoča Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Levoča, radnica, Levoča

Aj tento rok bude súčasťou Tajomnej Levoče videomapping, premietanie na zvonici historickej radnice, a to vždy dvakrát v piatok, aj v sobotu v neskorších hodinách. „Chýbať nebude ani rezbársky plenér.

Umelci budú tvoriť v okolí radnice počas celého týždňa a v piatok sa uskutoční vernisáž vytvorených diel. Rezbárom sme zadali tému Betlehem, aby sme aj my v našom meste mali drevený betlehem, ktorý potom budeme môcť použiť a tešiť sa z neho počas sviatkov,“ uviedla Kamenická.

O stredovekú atmosféru sa budú počas Tajomnej Levoče starať umelci, ktorí sa venujú dobovej hudbe, tancu, šermu či divadlu. Deti bude z historickej maringotky zabávať bábkové Drevené divadlo, predvedie sa tiež kúzelník Volf a pobaví Sranda banda.

„Levoča je plná histórie a kultúrnych pamiatok a pripomenúť, a osláviť vytvorenie najvyššieho gotického oltára na svete a hlavne jeho autora, Majstra Pavla, je našou morálnou povinnosťou,“ dodal na margo podujatí primátor mesta Milan Majerský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Majster Pavol z Levoče