Kúzlo Saigonu ohrozujú moderné mrakodrapy

Saigon francúzskej spisovateľky Marguerite Durasovej alebo britského románopisca Grahama Greena pozvoľna mizne. Koloniálne budovy nahrádzajú v Hočiminovom Meste moderné mrakodrapy, ktoré sa stali symbolom ekonomickej metropoly Vietnamu, píše agentúra AFP.

19.07.2017 12:00
Hočiminovo Mesto, Vietnam, Saigon Foto:
Hočiminovo Mesto
debata

„V 60. a 70. rokoch minulého storočia to tu bolo veľmi francúzske, ale dnes sa všetko amerikanizuje, McDonald 's je na každej ulici,“ hovorí s ľútosťou Hiep Nguyen, ktorý sa narodil v Hočiminovom Meste, ako znie v komunistickom Vietname oficiálny názov Saigonu.

„Ulica bez histórie nemá žiadny význam,“ dodáva Hiep Nguyen, ktorý napísal niekoľko článkov o histórii architektúry v tomto veľkomeste.

Veľká časť demolácií sa odohráva v samom centre, kde vládne čulý stavebný ruch. Mladá vietnamská populácia totiž túži po všetkom modernom a dopyt po bytoch a kanceláriách je obrovský. „To hlavné sú peniaze a záujmové skupiny,“ hovorí Hiep Nguyen.

Pozemky v centre sú pre investorov zlatou baňou. Ustúpiť tak musia staré súkromné vily a verejné stavby. Posledná veľká demolácia, ktorá pobúrila konzervatívcov, sa týka lodiarskeho komplexu Ba Son, ktorý postavili Francúzi na brehoch rieky Saigon.

Na jeho mieste sa čoskoro budú týčiť obrovské veže, ktoré stavia skupina Vincom Group patriaca najbohatšiemu mužovi v krajine Pham Nhat Vuongovi, ktorému sa hovorí vietnamský Donald Trump.

Mestskí úradníci napočítali viac ako tisíc budov postavených za francúzskeho protektorátu (1887 – 1954), ktoré doteraz stoja. Ide najmä o slávnu operu, poštu a katedrálu Notre-Dame, ktoré dnes priťahujú turistov.

Väčšina týchto stavieb nie je oficiálne chránená a neexistuje žiadny súpis tých, ktoré už boli zlikvidované, ale vláda oznámila, že niektoré budovy budú chránené. Podľa riaditeľky organizácie Paddy Fanny Quertampovej od roku 1993 zmizlo zhruba 50 percent francúzskych víl.

Niektorí obyvatelia začali odporovať: bývalý producent francúzskych videohier Daniel Cauna, ktorého koníčkom je architektúra, vytvoril mobilnú aplikáciu nazvanú Heritage Go pre miestnych a turistov.

Aplikácia bude v najbližšom čase spustená a používatelia si na nej môžu prezerať staré fotografie budov a sledovať ich osud. „Cieľom je, aby si ľudia uvedomili, aké je ich historické dedičstvo,“ vysvetľuje Daniel Cauna.

Mestskí úradníci, ktorí sú poverení správou kultúrneho dedičstva, priznávajú, že ich úloha je obrovská a môže si vyžiadať roky. „Ekonomický tlak je veľmi silný,“ uvádza Tuan Anh Nguyen z výskumného centra pre architektúru pri plánovacom výbore mesta.

Sťažuje si, že mnohí podnikatelia, ktorí kupujú vzácne pozemky v centre mesta, nemajú o historické budovy žiadny záujem a nezahŕňajú ich do svojich projektov, ako to býva v iných mestách.

Vietnam, ktorý sa stal významnou turistickou destináciou, by mohol podľa expertov veľa stratiť. Môžu sa mu začať vyhýbať státisíce turistov, ktorí sem každoročne prichádzajú, aby sa kochali jeho koloniálnym kúzlom, súdi architekt Ngo Viet Nam Son. „To je, ako by ste zabili sliepku, ktorá znáša zlaté vajcia,“ vyhlasuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #Saigon #Hočiminovo Mesto