Poďte všetci do Splitu, nadšene pozýva New York Post

So svojimi veľkolepými rímskymi zrúcaninami, plážami kúpajúcimi sa v slnečných lúčoch a úchvatnými miestami, kde sa natáčali Hry o tróny, sa Split veľmi rýchlo stáva top destináciou na dalmátskom pobreží, nadchýna sa newyorský magazín. Tento dovolenkový raj dokonca vraj prekonal aj slávne lákadlo Jadranu - Dubrovník. Objavte to najlepšie z 2000-ročného mesta.

03.08.2017 07:00
Split, Chorvátsko, lode, more, mesto, večer, noc, Foto:
Chorvátsky Split
debata (2)

V srdci Splitu sa vypína palác cisára Diokleciána, rozľahlá pevnosť zo 4. storočia, postavená z lesklého bieleho kameňa a mramoru. Staré budovy a spletité dláždenú uličky komplexu tvoria samotné Staré mesto.

V hradbách, ktoré sú od roku 1979 na zozname svetového dedičstva UNESCO, žije doposiaľ asi 3 000 obyvateľov a nájdete tu pulzujúci život s barmi, kaviarňami, obchodmi aj malými hotelmi.

Príspevok, ktorý zdieľa Sofi Vo (@sofiiivo),

Pozostatky Starého mesta z rímskej doby môžete navštíviť zadarmo, do suterénu Diokleciánovho paláca sa dostanete na vstupenku. Tých niekoľko kún však stojí za to, píše New York Post.

Prechádzka rozsiahlym podzemným komplexom klenutých miestností, kamenných chodieb a nádvorí s mozaikovými vzormi na stenách vás akoby mávnutím čarovného prútika prenesie do starobylého sveta.

Úchvatné prostredie zaujalo aj filmový štáb seriálu Hry o tróny – práve v týchto sálach držal Daenerys Targaryen svojho draka na reťazi.

Príspevok, ktorý zdieľa Amy Charlotte Thorpe (@inklesbinkles),

A po dávke fantasy a histórie sa ponorte do pokojného, osviežujúceho, belasého mora, ktoré obmýva mestské pláže. Väčšina tamojších pláží je poprepájaná chodníkmi, takže nájsť svoj ideálny kúsok brehu nebude náročné.

Najbližšie k Starému mestečku (len 10 minút chôdze na juhovýchod) je populárna pláž Bačvice lemovaná reštauráciami a nočnými podnikmi.

Ak preferujete skôr ticho, v ktorom počuť šum mora, zamierte na západ. Tam objavíte odľahlejšiu pokojnú pobrežnú oblasť, ktorá je súčasťou zalesneného parku Marjan. Obľúbenou je najmä pláž Jezinac obklopená borovicami, ktoré vrhajú príjemný chládok.

Príspevok, ktorý zdieľa Sarah | Travel blogger (@sunkissedsarahh),

Talianska Dalmácia

Dalmácia bola pod vplyvom Benátok od 15. do 18. storočia, a tak niet divu, že talianske zvyky tu zanechali stopu. Aj tú najchutnejšiu. Miestna kuchyňa sa totiž nápadne ponáša na tú, ktorou sa preslávil Apeninský polostrov.

Reštaurácie sa tu predháňajú v príprave delikátnych cestovín a rizota. Špecialitou je rizoto s údeninami, špargľou a krevetami či domáce nadýchané gnocchi so špenátom a pistáciovým pestom.

Zatúžite po ľahkom obede? Objednajte si šalát niçoise s pečeným žltoplutvým tuniakom alebo kuracie prsia podávané s cuketovými rezancami.

Príspevok, ktorý zdieľa dpolley7 (@dpolley7),

Večer sa prichystajte na gurmánske nebo. Začnite so syrovým tanierom, ktorý obsahuje trio regionálnych ponúk vrátane tvrdého syra z ovčieho mlieka z neďalekého ostrova Brač. Chuť podčiarknite niektorým z miestnych dalmátskych vín.

Po skvelej večeri lákajú miestne cukrárne na sladké dezerty ako napríklad jahodový dacquoise s vrstvami mandlí či lieskových orechov a šľahačkou alebo krémom.

Split

  • Cesta do Splitu trvá napríklad z Banskej Bystrice niečo vyše 9 hodín; od roku 2004 vedie do dalmátskeho mesta zo Záhrebu diaľnica, vďaka ktorej je toto pobrežie dostupnejšie.
  • V Splite je námorný prístav (jeden z troch najdôležitejších v krajine spolu so záhrebským a zadarským), vojenská základňa a v neďalekom Trogire pristávajú medzinárodné lietadlá.
  • Žije tu 180 000 obyvateľov. V okolí sa pestuje ovocie, zelenina a vínna réva.
  • Mesto patrí medzi najslnečnejšie na Jadrane, priemerná teplota dosahuje 22 °C, leta bývajú suché a teplé, zimy zase mierne a vlhké.
  • Zo Splitu sa ľahko dostanete na ostrovy Brač, Hvar, Šolta a Čiovo.

Zdroj: Nypost.com; Visitsplit.com; Chorvatsko.cz

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Jadran #Split #Dalmácia