Vtiahnuť brucho a bokom vpred! Prepchať sa cez najužšie uličky sveta nie je ľahké

Kedy sa škára medzi domami začína nazývať ulica? Oficiálne kritériá na šírku neexistujú, avšak podľa Guinessovej knihy rekordov drží od roku 2007 primát ulica v starom meste nemeckého Reutlingenu.

24.08.2017 07:00
debata (2)

Príspevok, ktorý zdieľa TourismExpert.ru (@tourism_expert),

Ide vlastne len o medzeru medzi dvoma úplne natesno postavenými domami, ktorá dostala pomenovanie Spreuerhofstraße.

Táto ulica má v najužšom mieste len 31 centimetrov a jej priemerná šírka je 40 centimetrov.

Kvôli koncom striech a odkvapovej rúre je navyše aj poriadne nízka. Každý, kto meria viac ako 1,8 metra, musí sa pri prechode poriadne skrčiť.

Našťastie má dĺžku len 3,8 metra, takže stiesnený pocit počas prechodu nepotrvá pridlho.

Príspevok, ktorý zdieľa Monika (@lavendelmaschen_zwei),

Okrem krátkeho zaujímavého zážitku však ulička nie je ničím zvláštna a definujú ju len dve holé steny domov. Napriek tomu sa však teší pomerne veľkému záujmu turistov z celého sveta.

Niektorí sa však pred vchodom zastavia a neodvážia sa cez ňu prestrčiť, aby neuviazli, preto si len spravia fotku na pamiatku. Domáci sa zvyknú smiať, že je pre nich výborným meradlom, či sa im podarilo schudnúť.

Spreuerhofstraße vznikla v roku 1727 v rámci obnovy mesta, ktoré znova stavalo svoje domy po ničivom požiari z predošlého roku. Po rokoch sa však dom na ľavej strane začal nakláňať, čo zúžilo uličku ešte viac.

Úrady v meste sa začali obávať, že keď sa nahne ešte viac, ulica sa stane neprechodnou a navyše bude hroziť nebezpečie, že niekoho raz zvalí.

Zbúranie domu však tiež nepripadalo do úvahy, pretože mesto by prišlo o atrakciu a tiež zápis v knihe rekordov.

Preto sa Reutlingen rozhodol budovu podoprieť vystužiť a toto provizórne riešenie ponechať tak dlho, ako to len bude možné.

Parliament Street, Anglicko

Titul najužšej uličky sveta pred Spreuerhofstraße patril Parliament Street v anglickom Exeteri, ktorá sa na skutočnú ulicu podobá omnoho viac. Meria 50 metrov, v najširšom mieste je široká 1,2 metra a v najužšom menej ako 0,64 metra.

Parliament Street spája High Street s Waterbeer Lane a vznikla ešte v 14. storočí. Pôvodne sa nazývala Small Lane, kým jej v roku 1832 nedali súčasné meno.

Príspevok, ktorý zdieľa Molly (@thetravellingswan),

Fan Tan Alley, Britská Kolumbia

Ďalšia zaujímavá miniulička sa nachádza v čínskej štvrti v meste Victoria a spája Fisgard Avenue s Pandora Avenue. Je to najužšia ulica v Kanade a na šírku meria iba 89 centimetrov. Táto oblasť bola pôvodne plná gamblerov a ópiových brlohov.

Dnes je turistickou destináciou s mnohými malými obchodmi, umeleckou galériou, kaviarňami, bytmi a kanceláriami.

Príspevok, ktorý zdieľa Cody Kearsley (@codykearsley),

Mårten Trotzigs Gränd, Švédsko

Ulička leží v štokholmskom strom meste Gamla stan. Polovica z nej je v stúpaní, preto ju vybavili kamennými schodíkmi, a navyše sa ku koncu zužuje sa až na 90 centimetrov. Nesie meno po tamojšom obchodníkovi Mårtenovi Trotzigovi, ktorý tu žil na prelome 16. a 17. storočia.

V roku 1581 sa prisťahoval do Štokholmu, kúpil dom v uličke a otvoril si v ňom obchod. Predaj mu šiel, a tak sa neskôr stal jedným z najbohatších obchodníkov v Štokholme.

Príspevok, ktorý zdieľa Emily Kruger (@emily.h.kruger),

Strada Sforii, Rumunsko

Aj rumunské mesto Brașov sa hrdí úzkou ulicou. Pôvodne slúžila ako priechod pre hasičov a prvá zmienka pochádza zo 17. storočia. Strada Sforii je turistickou atrakciou, ale aj miestom stretnutí domácich. Jej šírka sa pohybuje medzi 111 a 135 centimetrami a je dlhá 80 metrov.

Príspevok, ktorý zdieľa LDN FD TRVL RGBY (@appetitefortravel),

Bonus: Modrý chodník v bratislavskej Rači

Modrý chodník, Rača Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Modrý chodník, Rača, ulica, ulička, úzka, Modrý chodník, Rača

Zdroj: Tourismontheed­ge.com; Amusingplanet­.com; Wikipedia.org; En.wikipedia.org; Spiegel.de

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ulica #úzke