Centrum metropoly Francúzska sa vyľudňuje. Prečo je tretina bytov v Paríži prázdna?

Podľa najnovších informácií je asi 26 % bytov v parížskom prvom, druhom, treťom a štvrtom obvode prázdnych. Správa Parížskej agentúry pre mestský rozvoj (APUR) uvádza, že v týchto štyroch centrálnych častiach mesta na Seine nemá trvalého nájomníka až 20 300 bytových jednotiek. Pritom priemer v ostatných parížskych obvodoch je 15 percent.

07.09.2017 07:00
Francúzsko, Paríž, Eiffelova veža, Foto:
Paríž, Eiffelovka
debata (23)

Tento problém nie je novinkou, podľa agentúry sa však situácia rapídne zhoršuje. Medzi rokmi 2008 a 2013 došlo v centrálnych štvrtiach k nárastu objemu prázdnych bytov o 1,3 % oproti nárastu o 0,6 % v celom francúzskom hlavnom meste.

Prázdne byty sú zvlášť v 2. obvode (tu ich počet vzrástol o 6 percent v období medzi rokmi 2008 až 2013) a vo 4. obvode, kde je v súčasnosti prázdnych 29,8 percenta by­tov.

V ostatných častiach francúzskej metropoly sú čísla oveľa nižšie. Napríklad v 12. obvode je počet prázdnych domov 10,8 percenta, zatiaľ čo v 19. a 20. štatistiky ukazujú 10,3 percenta a 8,5 percenta prázdnych domov.

Radnica už začala prijímať opatrenia na zastavenie tohto javu zavedením vyššej dane na druhú domácnosť jedného majiteľa. Pred dvoma rokmi bola stanovená na 20 percent, v januári tohto roka sa zvýšila až na 60 percent. Podľa bytového úradu Paríža je to jediný spôsob, ako primäť majiteľov, aby svoje byty krátkodobo neprenajímali.

Prvé výsledky tohto opatrenia budú zjavné začiatkom budúceho roka a radnica nevylučuje, že aktuálnu 60-percentnú sadzbu dane ešte zvýši, pokiaľ zistí, že nebola dostatočne „povzbudivá“.

Majitelia však stále skôr preferujú krátkodobé prenajímanie svojich nehnuteľností turistom cez službu Airbnb, proti čomu je jednak vedenie mesta, jednak susedia, ktorí sa sťažujú na nezhody s cestovateľmi.

Začiatkom augusta dokonca došlo k nárastu pokút uložených majiteľom, ktorí prenajímajú svoje apartmány v Paríži na portáli Airbnb, pričom v prvej polovici roku 2017 sa tento počet zvýšil desaťnásobne, a to vďaka dôslednejšiemu monitorovaniu. Tridsaťjeden majiteľov 128 bytov dostalo spolu pokutu vo výške 615 000 eur, keďže ich cez Airbnb prenajalo na viac ako 120 dní v roku.

Maximálna pokuta za takýto krátkodobý prenájom sa v Paríži vlani na jeseň zdvojnásobila na 50 000 eur.

Francúzske hlavné mesto je jedným z najvyhľadáva­nejších trhov spoločnosti Airbnb s približne 65 000 ponukami bytov na prenájom. Ďalších 35 000 voľných bytov či domov je v ponuke ďalších podobných online platforiem.

Mesto sa snaží obmedzovať krátkodobý prenájom bytov a izieb, pretože súkromní majitelia súťažia s hotelmi a situácia podporuje špekulácie na trhu s nehnuteľnosťami, z čoho vyplývajú ceny bytov rastúce do astronomických vý­šok.

Zdroj: Thelocal.fr; Thelocal.fr

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Airbnb