Bystrickí reštaurátori priblížia tajomstvá svojho umenia pod zelenou klenbou

Návštevníci Thurzovho domu Stredoslovenského múzea (SM) v Banskej Bystrici sa v stredu 30. augusta o 17:00 dozvedia príbeh Zelenej siene a tajomstvá reštaurátorského kumštu. Dvojica reštaurátorov, Jozef Dorica a Miroslav Slúka, predstavia klenot domu číslo 4 z Námestia SNP, ktorým je vzácna Zelená sieň.

29.08.2017 14:00
Turzov dom, Banská Bystrica Foto:
V Turzovom dome v banskej Bystrici dnes sídli Stredoslovenské múzeum.
debata

Ako informovala koordinátorka Thurzovho domu Gabriela Benčová, táto pozoruhodná miestnosť viackrát rozhodla o osude Thurzovho domu. Súčasne na prednáške z cyklu Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou budú predstavené aj ďalšie výnimočné diela, ktorým po druhý raz vdýchli život šikovné ruky reštaurátorov.

Žiadny človek neprežije tak dlhý a na udalosti bohatý život ako historické stavby, či dobové predmety. Medzi takéto pamiatky patrí aj architektonický skvost renesančného banskobystrického námestia, v ktorom dnes sídli múzeum.

Budova nesie názov po jej najslávnejšom majiteľovi Thurzovi. Až do roku 1546 bola sídlom najmodernejšej hospodárskej thurzovsko-fuggerovskej ťažiarskej spoločnosti, ktorá ovládala trh s meďou v celej Európe.

Zelená sieň sa nachádza na prízemí a jej výnimočnosť podčiarkuje aj valená klenba a fresky z druhej polovice 15. storočia, ktoré okrem rastlinných motívov dotvárajú aj tie figurálne.

„Zelenú sieň v Thurzovom dome môžeme rozsahom zachovanosti smelo zaradiť medzi skvosty v celej strednej Európe,“ zdôraznil jedinečnú hodnotu Thurzovho domu riaditeľ SM Roman Hradecký.

V rokoch 2005 až 2007 sa v Zelenej sieni uskutočnili komplexné reštaurátorské práce pod dohľadom renomovaného reštaurátora Jozefa Doricu s cieľom zachrániť vzácnu freskovú výzdobu. Reštaurátorský tím, ktorého členom bol aj vyhľadávaný reštaurátor Miroslav Slúka použil na Slovensku po prvý krát nový technologický postup čistenia stien.

Vďaka využitiu najmodernejších reštaurátorských postupov sa podarilo klenot Thurzovho domu zachrániť a v roku 2007 získalo Stredoslovenské múzeum za záchranu Zelenej siene cenu časopisu Pamiatky a múzeá v kategórii obnova – reštaurovanie a súčasne bolo ocenené Ministerstvom kultúry SR Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2006.

Stretnutia s minulosťou sa v múzeu uskutočnia aj 27. septembra s Marinou Čarnogurskou na tému „Príbehy cisárov z dynastie Ming“.

debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurátor