Zabudnite na Eiffelovku a Louvre. Objavte neznámy Paríž so sprievodcom – zadarmo

Podobne ako mnoho Američanov, aj Mike, Dennis, Brian a Derek snívali, že raz navštívia Paríž. Nechceli ho však spoznávať ako bežní turisti. Vyžiadali si teda službu greeterov, miestnych obyvateľov, ktorí návštevníkom ukazujú metropolu z inej strany.

17.09.2017 07:00
Paríž, Louvre Foto:
Paríž
debata (2)

Jedného augustového dopoludnia sa teda títo štyria Američania stretli s Françoise, 62-ročnou dôchodkyňou. Na programe mali dve a pol hodiny trvajúcu prechádzku po štvrti Saint-Germain-des-Prés, kde táto Parížanka žije už 40 rokov.

Pri klasických turistických lákadlách ako je kostol svätého Sulpicia či slávna kaviareň Café de Flore, kde sa už desiatky rokov stretáva celý literárny Paríž, sa príliš nezastavovali.

Françoise ich zaviedla do menej frekventovaných uličiek, kde im ukázala neznáme poklady štvrte, ako je budova, kde žili Baudelaire a Picasso.

Medzi rozprávaním o pamätihodnostiach štvrte odpovedá na otázky štyroch turistov, veľmi zvedavých na životný štýl Francúzov: zaujíma ich zdravotné poistenie, dane, politika.

„S Françoise sme sa toho dozvedeli omnoho viac ako pri bežnej turistickej prehliadke,“ povedal agentúre AFP nadšený Derek.

Rovnako ako on chce stále viac návštevníkov, znechutených masovou turistikou a neosobným výkladom sprievodcov skupinám, objavovať krajinu z inej stránky, prostredníctvom kontaktu s jej obyvateľmi.

„Dnes turisti nechcú cestovať ako ich rodičia, v organizovaných skupinkách, v ktorých sa všetci pozerajú naraz na to isté. Keď prídu do Paríža, nechcú navštíviť len Montmartre alebo Notre-Dame, ale tiež sa stretnúť s jeho obyvateľmi a spoznávať ich všedný život,“ vysvetľuje predseda Federácie France Greeters Christian Ragil.

Koncepcia greeterov sa zrodila v roku 1992 v New Yorku. Tento nový spôsob turistiky sa šíril najprv len ústnym podaním, najskôr v Spojených štátoch, a potom aj v ostatnom svete. Vo Francúzsku sa prví greeteri objavili v roku 2006, a to v Paríži a v Nantes.

Dnes je v krajine asi 1500 greeterov vo viac ako 85 mestách. Táto sprievodcovská služba je zdarma, je obmedzená na 6 osôb a vykonávajú ju dobrovoľníci, najmä dôchodcovia.

V Paríži tento projekt láka stále viac: vlani sa tu uskutočnilo 6000 prehliadok s greetermi. „Táto služba rastie ročne o 10 až 15 percent,“ uvádza predseda združenia parížskych greeterov Jean-Claude Simhon.

Vo svojom voľnom čase tento bankový úradník tiež pracuje ako greeter a sprevádza turistov po 18. obvode.

„Na rozdiel od profesionálneho sprievodcu ja tu nie som preto, aby som ich vodil k Sacré-Coeur alebo im dával školenia z architektúry, ale umožňujem im, aby objavovali moju štvrt a neobyčajné veci,“ vysvetľuje.

„Práve to ich napokon najviac zaujíma: dávajú mi viac otázok, ktoré sa týkajú môjho každodenného života, ako histórie,“ zdôrazňuje.

Medzi najčastejšie otázky patrí: „Ako jete žabie stehienka?“ „Je u vás pobyt v nemocnici naozaj zadarmo?“ „Ako si vyberáte svojho pekára?“ alebo „Kde sa dá ochutnať dobrý syr?“

„Raz ma nemecký turista, ktorý už bol v Paríži niekoľkokrát, požiadal, aby som ho niečím prekvapil. Šli sme teda do Aubervilliers a ja som mu ukázal staré sklárne, kde boli kedysi ubytovaní pruskí imigranti. Veľmi ho to uspokojilo,“ hovorí Simhon.

Françoise raz, keď začalo pršať, zaviedla svojich turistov na radnicu 6. obvodu. Tam im ukázala svadobnú sieň a vysvetlila, ako vo Francúzsku vyzerajú svadby.

„Stalo sa mi, že som sa s niektorými turistami aj spriatelil. Navštívil som tak už niekoľkokrát Spojené štáty a Austráliu,“ hovorí Simhon.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž