Nitra chce vybudovať tri nové cyklotrasy za dva milióny eur

Mesto Nitra chce vybudovať ďalšie tri cyklotrasy za takmer dva milióny eur, peniaze chce získať z eurofondov.

08.09.2017 14:00
Nitra Foto: ,
Nitra (ilustračné foto).
debata

Mestskí poslanci na zastupiteľstve schválili, že radnica predloží žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu na projekty cyklotrás Mlynárce – Diely – Klokočina, autobusová stanica – Štúrova ulica a Nitra – Dražovce.

Spolufinancovanie mesta bude vo výške piatich percent z celkových oprávnených výdavkov na projekty. Najnákladnejším z týchto projektov bude cyklotrasa Mlynárce – Diely – Klokočina, kde celkové výdavky predstavujú takmer 1,5 milióna eur.

Cyklotrasa medzi autobusovou stanicou a Štúrovou ulicou má stáť zhruba 220-tisíc eur a cyklotrasa z Nitry do Dražoviec zhruba 260-tisíc eur.

Žiadosti mesto predloží v druhom kole výzvy, ktorú vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

V prvom kole už mesto Nitra podalo päť projektov na cyklotrasy, všetky boli úspešné a schválený nenávratný finančný príspevok je 3,7 milióna eur.

Medzi schválenými projektmi je výstavba cyklolávky cez rieku Nitra, ktorá prepojí Wilsonovo nábrežie a Nábrežie mládeže.

Robiť sa bude aj trasa zo sídliska Klokočina cez Borinu, Hollého ulicu až po autobusovú stanicu a tiež cyklotrasa Wilsonovo nábrežie (od Univerzitného mosta) cez Mostnú ulicu až po Mestský park na Sihoti.

Na sídlisku Chrenová sa bude robiť druhá etapa cyklotrasy, ktorá prepojí Triedu Andreja Hlinku na Dlhú ulicu.

Mesto dostalo financie aj na prvú a druhú etapu cyklochodníka Nitra – Vráble, na tretiu etapu získal financie Nitriansky samosprávny kraj.

Momentálne prebieha verejné obstarávanie a prvé projekty by sa mohli realizovať už tento rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #cyklotrasy