Jeseň v Česku ovládnu slávnosti vína. Ktorá vás zláka?

S jeseňou prichádza aj do českých viníc čas zberu úrody. A pri zbere hrozna a výrobe vína nesmú chýbať tradičné slávnosti plné hudby, tanca, a hlavne gurmánskych zážitkov s ochutnávkou toho najlepšieho z tohtoročných vín a burčiakov.

14.09.2017 07:00
Palavske vinobrani FOTO archiv Mesto Mikulov  11 Foto:
Pálavské vinobranie v českom meste Mikulov (ilustračné foto).
debata

Litoměřické vinobranie

15. septembra – 16. septembra 2017, Litoměřice – severozápadné Čechy

Litoměřické vinobranie (oberačkové slávnosti) je najväčším podujatím svojho druhu na severe Čiech. Pri stánkoch v historickom centre mesta ochutnáte vína aj iné produkty od vinárov z celého regiónu a nebudú chýbať ani hudobné koncerty rozmanitých žánrov, ako sú džez, swing alebo blues.

Uvidíte pravé rytierske súboje, tradičné ľudové tance či remeslá a pripravený je aj osobitný program pre najmenších.

Mělnické vinobranie

15. septembra – 17. septembra 2017, Mělník – stredné Čechy

Trojdňová oslava vína a hudby sa uskutoční aj v Mělníku. Pripravujú sa štyri tematické scény, na ktorých vystúpia domáci aj zahraniční umelci.

Víno a iné gastronomické špeciality si vychutnáte v malebnom prostredí historického centra mesta. Môžete sa tiež vydať do Mělnického zámku s vínnymi pivnicami Jiřího Lobkowicza.

Trojdňovú vstupenku si kúpite v predpredaji za zvýhodnenú cenu alebo na mieste za 200 korún.

Znojemské historické vinobranie

15. septembra – 17. septembra 2017, Znojmo – južná Morava

Milovníci veľkolepých historických slávností si prídu na svoje v druhom najväčšom meste Juhomoravského kraja – v Znojme. Tunajším oslavám vína dominuje sprievod kráľa Jána Luxemburského, na ktorom sa zúčastní viac ako 450 postáv v kostýmoch.

Ochutnávky vína si užijete v špeciálnych „mázhauzoch“, vo vinárstvach a všade na uliciach medzi štýlovými historickými kulisami.

Permanentka na oberačkové slávnosti stojí 390 korún a môžete si ju kúpiť v predpredaji aj na mieste.

Valtické vinobranie

6. októbra – 7. októbra 2017, Valtice – južná Morava

Na Valtickom vinobraní (oberačke) sa nielen dobre zabavíte, ale aj veľa dozviete o víne. Múzeum vinárstva, záhradníctva a životného prostredia totiž usporiada výstavu plodov rôznych odrôd vínnej révy, spojenú s ochutnávkou.

Na oberačke nebude chýbať ani tradičný krojovaný sprievod, tanečná zábava a samozrejme všadeprítomné predajné stánky vín a burčiakov. Vstupné na celé podujatie stojí 100 korún.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vinobranie #Znojmo #Valtice