Kultúrne leto v Bratislave prináša program aj v septembri

Multižánrový festival Kultúrne leto a hradné slávnosti 2017 v hlavnom meste SR Bratislave sa blíži k svojmu záveru. Posledné septembrové dni ponúkajú koncerty, definitívnym záverom bratislavského leta je medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie, ktorý trvá do 25. septembra.

24.09.2017 06:00
debata

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na diela klasikov, medzižánrové presahy, ale aj filmové projekcie, hovorené slovo či detský koncert, informovala Veronika Šafáriková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

Bodkou na záver Kultúrneho leta bol druhý ročník Rozlúčky s letom v nedeľu 10. septembra. Štúrova ulica ožila hudbou, tancom a tvorivými dielňami, zúčastnilo sa na ňom sto účinkujúcich.

Mestský festival Kultúrne leto a Hradné slávností 2017 trval počas celého leta a spolu priniesol 17 festivalov a 194 podujatí.

V tomto roku dominovala divadelná scéna. Letné Shakespearovské slávnosti boli od začiatku júla do začiatku augusta na Bratislavskom hra­de.

Festival sa zameral na uvádzanie diel Williama Shakespeara. Na letnom festivale dostali v lete priestor aj menšiny žijúce na Slovensku.

Charakteristická kultúra slovenských minorít sa predstavila na menšinovom kultúrnom lete na Hviezdoslavovom námestí.

Svoju temperamentnú a živelnú kultúru predstavili aj Rómovia na podujatí s názvom Cigánsky bašavel.

Históriu bratislavského festivalu Kultúrne leto začali písať v roku 1976. Odvtedy prešiel mnohými zmenami, od roku 2004 prebralo záštitu nad týmto festivalom Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Za ten čas v Bratislave počas Kultúrneho leta vybudovali 44 scén s 24-tisíc účinkujúcimi, na ktorých sa prišlo pozrieť viac ako 835-tisíc divákov.

Vlani podujatia Kultúrneho leta spojili s Predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. Festival tak privítal účinkujúcich zo štyroch svetadielov a z 38 krajín sveta.

Do organizácie sa zapojilo osem veľvyslanectiev a o programovú ponuku sa postaralo spolu 350 podujatí na 41 scénach, ktoré podľa organizátorov navštívilo 120-tisíc divákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Bratislavské kultúrne leto