Nitriansky vínny festival prinesie porovnanie slovenských a francúzskych vín

Spojenie slovenskej tradície a francúzskeho štýlu prinesie 8. ročník Nitrianskeho vínneho festivalu, ktorý bude 29. a 30. septembra v historických pivniciach pod Nitrianskym hradom a vo Veľkom Cetíne.

26.09.2017 18:18
debata

Svoje vína bude prezentovať viac ako 50 vinárstiev. V najväčšom zastúpení budú výrobcovia z Nitrianskeho kraja ako Vinárske závody Topoľčianky, Vinárstvo Trnovec či PD Mojmírovce, ale priestor dostanú i iní, pričom nebude chýbať ani slávny Tokaj a Víno Masaryk zo Skalice.

Ako informujú organizátori festivalu, pozvanie prijali aj významní vinári z francúzskych oblastí Champagne, Alsasko a z južného Francúzska.

Návštevníci festivalu tak budú môcť slovenské vína porovnať s tými francúzskymi. Festival otvorí v piatok Jana Gaváčová, v podaní ktorej zaznejú známe šansóny od Edit Piaf.

Okrem areálu Nitrianskeho hradu a podhradia sa bude festival konať aj vo Veľkom Cetíne. Vo vínnej uličke a starodávnych hajlochoch sa tam návštevníci budú môcť stretnúť s malovýrobcami vín, ktorí budú ponúkať Rizling vlašský, Frankovku či raritnú odrodu Kadarku bielu – Cetínske biele, ktoré sa dá nájsť len tu.

Začiatkom septembra sa konal 1. ročník súťažnej prehliadky Nitriansky vínny festival 2017, na ktorom hodnotili vína profesionálni degustátori pod patronátom významného slovenského šľachtiteľa viniča Ondreja Korpása. Výsledky súťaže možno nájsť vo festivalovom katalógu.

Nitriansky vínny festival sa koná pod záštitou predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, primátora mesta Nitry a v spolupráci s Fakultou záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Nitra