Rím trochu inak! Tipy talianofilky Vierky na 9 miest, ktoré by ste mali navštíviť

Zvyknú ho volať aj Večné mesto. Rím patrí medzi najkrajšie európske metropoly. Ročne ho navštívia desiatky miliónov turistov. Najčastejšie mieria na vychýrené miesta, ktoré neobíde žiaden sprievodca a píše sa o nich v knihách aj časopisoch. Chceli by ste ho poznať trochu inak?

05.10.2017 07:00
Rím, Taliansko Foto:
Rím
debata

Taliansko je diagnóza. Je to krajina toľkej krásy, že nie je ťažké zamilovať si ju. A pre metropolu polostrova v tvare čižmy to platí azda ešte znásobene.

Viera Orosová je jazyková lektorka a šéfuje vlastnej škole, ktorá má pobočky v Bratislave aj v Banskej Bystrici a v ktorej šíri to, čo si zamilovala už počas študentských čias – taliančinu. Spolu s ňou jej prirástla k srdcu aj krajina a práve Rím navštívi aj niekoľkokrát ročne.

Nezavrhuje Koloseum, Námestie svätého Petra ani známe Španielske schody. "Sú to nádherné miesta. Človek sa musí zmieriť s davmi turistov, ale určite by ich obísť nemal. Keďže však navštevujem mesto často, už poznám aj miesta, ktoré nie sú také sprofanované. A ich pôvab je veľmi intenzívny a špecifický,“ hovorí Orosová.

Viera Orosová, jazyková lektorka Foto: Archív V. O.
Viera Orosová Viera Orosová, jazyková lektorka

Jej tipy na to, čo si vo večnom meste užiť, keď už máte "odpamiatkované“, rozhodne znejú zaujímavo. Aj preto sme sa rozhodli priniesť práve tie. Možno vám pomôžu spoznať Rím a jeho obyvateľov trošku inak.

1. Čo a kde ochutnať?

Rímska kuchyňa je veľmi rôznorodá, plná výrazných chutí. Rigatoni con la pajata sú cestoviny s omáčkou na báze paradajok a vyvareného tenkého čreva dojčeného teliatka. Ochutnať by ste mali tiež spaghetti alla carbonara s vajíčkami, slaninou a syrom pecorino, čo je v Ríme veľmi často používaný ovčí syr.

Trippa a la romana sú zase držky podusené s rímskou mätou a so syrom pecorino (tradične sa jedávajú v sobotu).

Objednať si môžete aj Scottadito – pečené jahňacie kotletky, také dobré, že si spálite prsty, keď ich budete jesť ešte horúce, odtiaľ pochádza aj názov "spálený prst“, Saltimbocca a la romana sú zase teľacie plátky podusené so šalviou a s prosciuttom cru­do.

Rímska kuchyňa je veľmi rôznorodá, plná... Foto: SHUTTERSTOCK
tanier, jedlo, reštaurácia, cestoviny, rigatoni con la pajata, špagety Rímska kuchyňa je veľmi rôznorodá, plná výrazných chutí.

Aj pri nich názov už predpovedá, o aké lahodné jedlo ide, keďže sa prekladá ako "skáču do úst“. Klasický streetfood je Porchetta: pečené bravčové mäso s feniklom, cesnakom e feferónkou, ktoré sa tradične podáva v žemli.

V Trastevere existuje reštaurácia, ktorá sa volá Parolaccia, v preklade nadávka. Pôvodne majitelia chceli poskytnúť klientom k vynikajúcemu jedlu aj zábavu vo forme ľudovej hudby (ktorá obsahuje množstvo vulgarizmov).

Časom sa pretransformovala do súčasnej podoby – reštaurácie, kde vám nadávajú. Čašníci sú aj študenti herectva, ktorí s vami hrajú hru a majú "právo“ vás urážať, čo sa týka vášho výzoru, rasy či sexuálnej orietácie.

"Je to veľká zábava, ak nie ste urážliví. Moja osobná skúsenosť bola nasledovná. Objednala som si cestoviny a na to sa čašník okamžite zasmial, premeral si ma a povedal, že ja si môžem dovoliť maximálne šalát,“ spomína s úsmevom Viera Orosová.

2. Káva v Caffé San Eustachio

Malá kaviarnička na rovnomennom námestí je otvorená už od roku 1938. Jej predchodkyňa sa volala Caffé e Latte (káva a mlieko) a fungovala od začiatku 19. storočia. Je vždy preplnená turistami, ale nechýbajú ani Rimania. Dôvod je jasný – údajne najlepšia káva v meste. „Moja rada znie, dajte si kávu na stojáka pri barovom pulte. Nebudete tak platiť prehnané ‚servizio a tavola‘, teda poplatok za servis pri stole,“ hovorí Viera Orosová.

3. Pohár vína na Campo de Fiori

Malebné námestie od rána do noci pulzuje životom. "Bola to láska na prvý pohľad, milujem jeho vôňu, ktorá sa popoludní mieša skôr so smradom z upratovania zeleninového trhu a sprevádza ho hluk. Ale aj taký je Rím. Večer si sadnúť na pamätník Giordana Bruna (tu ho v roku 1600 upálili) a popíjať pohár vína z neďalekého baru je úplne najlepší rímsky večer,“ myslí si lektorka.

Pamätník Giordana Bruna, Rím Foto: SHUTTERSTOCK
Rím, Taliansko, pamätník Giordana Bruna Pamätník Giordana Bruna, Rím

4. Oddych a túlanie sa v parku Villa Borghese

Ide o štvrtý najväčší park v Ríme, rozkladajúci sa v samotnom centre. Po parku sa môžete túlať pešo alebo si požičať bicykle, golfové autíčko či segway. Vrchol romantiky je člnkovanie sa po jazierku v strede parku.

Na pahorku Pincio, ktorý je súčasťou parku a je odtiaľ nádherný výhľad, sa nachádza vynikajúca reštaurácia s nádhernou terasou Casina Valadier. "Večerať v nej je naozaj zážitok, ale bez rezervácie to ani neskúšajte. Býva plná až do záverečnej,“ odkazuje Viera Orosová.

Rím, park Villa Borghese Foto: SHUTTERSTOCK
Rím, Taliansko, park VILLA BORGHESE Rím, park Villa Borghese

5. Nákupy na Via dei Giubbonari

V Ríme sú známe nákupné ulice ako Via del Corso či Via Condotti. Prvá ponúka módu rozličných značiek, známych aj menej známych, druhá je centrom luxusu. Práve tretia uvedená, maličká ulica medzi Campo de Fiori a Largo di Torre Argentina však skrýva množstvo malých „no name“ obchodíkov, v ktorých nakúpite pekné oblečenie za pár eur.

Via Condotti Foto: SHUTTERSTOCK
Rím, Via Condotti, Taliansko, Via Condotti

6. Nočné túlanie sa v Trastevere

Po slovensky Zátiberie je pôvodne chudobná štvrť rímskych rybárov, v súčasnosti najobľúbenejšie miesto na večerné prechádzky, skvelé večere a drinky. Jedno z najobľúbenejších námestí je hneď za mostom Ponte Sisto, volá sa Piazza Trilussa. Kúpte si pitie v niektorom z okolitých barov a poseďte si na zemi s desiatkami ďalších ľudí.

Ak ste milovníci piva, zamierte rovno do minipivárne na Via Benedetta, ktorá sa volá „Ma che siete venuti a fa?“ (Ale čo ste sem prišli robiť?). V ponuke majú desiatky pív, ktoré denne obmieňajú. Nočná zábava je najlepšia vo štvrti Testaccio.

Talianska kuchyňa je svetoznáma. Foto: SHUTTERSTOCK
pizzeria, pizza, Rím, Taliansko, reštaurácia, Talianska kuchyňa je svetoznáma.

7. Výhľad za milión!

Nádhernú panorámu mesta si môžete vychutnať z Michelangelovej kupoly na Bazilike svätého Petra (môžete si zaplatiť len peší výstup alebo sa do polovice vyviezť výťahom a zvyšok zdolať peši) Relatívnou novinkou (funguje zhruba 5 rokov) je výťah na pamätník Vittorio Emanuele (na námestí Venezia).

Ďalším krásnym miestom je už spomínaný pahorok Pincio v parku Villa Borghese. Obdivovať Vatikán môžete z kaviarničky, ktorá sa nachádza v Anjelskom hrade. "Bez debaty najlepší výhľad je z pahorka Gianicolo (Janikulum), odkiaľ vidíte mesto ako na dlani,“ hovorí milovníčka Talianska.

Rím Foto: SHUTTERSTOCK
Rím, Taliansko Rím

8. Trh Porta Portese

Funguje vždy v nedeľu od rána zhruba do 14. hodiny a kúpite tu naozaj všetko, odporúča Viera Orosová. "A tým myslím naozaj všetko,“ pokračuje s úsmevom. V ponuke sú pravé, ale aj falošné kabelky, rôzne oblečenie, kozmetika, bicykle, kuchynské potreby aj starožitnosti. Opatrnosti pri jeho návšteve však nie je nikdy nazvyš. "Treba si dávať pozor na vreckárov a zlodejov. Je ich tam viac ako dosť.“

9. La Dolce Vita na Via Veneto

Ulica plná luxusných hotelov a barov zažila časy slávy v šesťdesiatych rokoch, keď sem chodievali na večeru filmové hviezdy ako Audrey Hepburn, Anita Ekberg či Gary Cooper. Felliniho slávny film Sladký život sa tu sčasti odohrával tiež.

Hoci dnes je Via Veneto spomienkou na časy minulé, určite stojí za návštevu. V spodnej časti ulice, na čísle 27 sa nachádza kapucínsky chrám Santa Maria della Concezione. V jeho krypte sú uložené kosti, lebky, ba aj celé kostry odeté do mníšskych habitov. Sú tu uchované kosti asi 4000 mŕtvych kapucínov.

Panteón Foto: SHUTTERSTOCK
Rím, Taliansko, zmrzlina, Panteón, Pantheon Panteón

Päť dôležitých rád pre turistu v Ríme

  • Taxi z letiska má fixnú cenu, ak sa veziete do centra a poviete len jednu adresu. Aktuálne je to 48 eur z letiska Fiumicino a 30 z Ciampino. Ak poviete dve adresy, vzdialené hoci len 100 metrov od seba, šofér zapína taxameter a zaplatíte aj dvojnásobok.
  • Ideálna štvrť na bývanie je okolie Campo de Fiori, Navona. Všetky pamiatky sú poruke, nepotrebujete využiť MHD a ste blízko obľúbenej časti Trastevere. Okolie stanice Termini, do ktorého občas zavedú turistov cestovné kancelárie, nie je úplne ideálne, už to nie je to pravé centrum.
  • Pitná voda je v Ríme zdarma. 2500 verejných fontánok nazývaných "nasoni“ podľa typického tvaru nosa sa nachádza na celom území mesta. Momentálne je však veľká časť nefunkčná pre akútny nedostatok vody v meste.
  • Na Piazza di Spagna (Španielske námestie) je zakázané si sadnúť a rozložiť jedlo. Je za to pokuta.
  • Koniec septembra a október sú ideálne na návštevu mesta. Teplota je príjemná, nie prehnane horúca a mesto žije do neskorej noci. Vyhnite sa návšteve v auguste, odvšadiaľ sála horúčava, väčšina obchodov je zatvorená.

Text vyšiel v prílohe denníka Pravda – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím