Nedokončený gotický chrám v českom mestečku má nevysvetliteľnú liečivú moc

Keď je reč o starobylých stavbách, v mysli sa automaticky vynoria viac či menej zachované zrúcaniny. Gotický chrám zo 14. storočia v českom Panenskom Týnci je však iný. Nekompletný je nie kvôli tomu, že by sa rozpadol, ale preto, že ho nikdy ani nedostavali. Majestátna polostavba má však tajomnú silu – prúdia ňou nevysvetliteľné liečivé energie...

25.10.2017 07:00
debata (2)

Panenský Týnec je malé mestečko, ktoré nájdete v okrese Louny v Ústeckom kraji, na sverozápade Česka. So svojimi menej než 500 obyvateľmi pripomína skôr dedinu, no napriek tomu je v hľadáčiku mnohých dobrodruhov a milovníkov tajomna.

Priamo uprostred mesta stojí areál bývalého kláštora klarisiek s nikdy nedostavaným gotickým kostolom Panny Márie. Mnohí o ňom hovoria ako o najčarovnejšom mieste v celej krajine.

Chrám začali stavať na začiatku 14. storočia a práce s najväčšou pravdepodobnosťou zastavil veľký požiar, ktorý v roku 1382 zachvátil okolité budovy kláštora.

Psychotronici, ktorí vyhlasujú, že dokážu vnímať pre iných nezreteľné vibrácie, tvrdia, že kamene rozostavaného kostola sú priam nabité pozitívnymi silami. Kostol pravdepodobne spočíva na silnej zóne dobrej energie, ktorá má tvar kríža, teda na akejsi „križovatke“, kde sa tieto dobré prúdy pretínajú.

Magické miesto údajne dokáže liečiť depresie, pocity menejcennosti či sklony k samovražde a pobyt medzi múrmi vyvoláva celkový pocit šťastia, optimizmu a skvelej nálady.

Energie, ktoré z miesta sálajú, posilňujú obranyschopnosť organizmu, častejšie návštevy chrámu sa odporúčajú ľuďom po mozgovej príhode a tým, ktorí utrpeli akékoľvek poranenie hlavy.

Ruiny sa dokonca často menia na dejisko svadieb, ročne sa tu oddá až sto dvojíc. Romantické múry sú tiež skvelou kulisou zamilovaných obrázkov, a tak si tu páry a fotografi len tak podávajú kľučky.

Kostol v Panenskom Týnci však priťahuje aj skeptikov, ktorí na nevysvetliteľné sily neveria, pretože miesto je široko-ďaleko najväčšou atrakciou. Podľa odborníkov patrí nedokončený chrám svojou umeleckou hodnotu medzi najdokonalejšie pamiatky Českej republiky.

Unikátny je jednak svojou monumentálnosťou, jednak mimoriadne kvalitným technickým vyhotovením a detailnou prácou.

Zdroj: Panenskytynec.cz; Atlasobscura.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ruiny #liečivé účinky #chrám #záhada