Kryštálové rakúske mesto spája Taliansko, Nemecko aj Švajčiarsko

Innsbruck leží v údolí Innu, v bezprostrednom podhorí Álp. Ochranu nad mestom držia dva obry, hory Hafelekar (2334 metrov) na severe a Serles (2718 metrov) na juhu. Názov mesta je zloženinou názvu rieky Inn a slova Brücke (čo v nemčine znamená most). Innsbruck teda znamená most cez rieku Inn.

04.11.2017 07:00
Innsbruck, Alpy, Rakúsko Foto:
Innsbruck
debata (1)

Aj keď Innsbruck azda nie je taký slávny ako Viedeň či Salzburg, jeho nádherná architektúra a skvelá poloha z neho robia raj lyžiarov aj východiskový bod milovníkov turizmu.

Jeho ďalšou strategickou výhodou je, že sa nachádza len pár hodín cesty od talianskych Benátok, švajčiarskeho Zürichu a nemeckého Mníchova, takže turisti tu za krátky čas pobytu stihnú navštíviť hneď niekoľko ťahákov štyroch rôznych krajín.

Do Innsbrucku dokonca vedie diaľnica A12/A13, ktorá spája mesto s Veronou v Taliansku aj s Mníchovom.

História Innsbrucku má už 900 rokov a jeho Staré mesto s pešou zónou je plné očarujúcich gotických budov a útulných námestí, ktoré sa môžu smelo porovnávať s tými vo Viedni.

Mesto v roku 1964 hostilo zimné olympijské hry a odvtedy si zachovalo a zveľadilo špičkové zariadenia pre lyžiarov. Skokanský mostík Bergisel postavili práve kvôli olympiáde a v roku 2003 ho prestavali podľa návrhu svetoznámej architektky Zahy Hadid.

Mostík funguje celoročne, aj bez snehu. Z veže na jeho vrchu je ohromný výhľad na hory a okolité údolia, ale v zornom poli skokanov trčia aj náhrobné kamene neďalekého cintorína – zrejme ako memento, aby príliš neriskovali.

Nielen z mostíka je parádny výhľad. Ak preferujete pešie zážitky, pokojne si môžete vybrať z množstva turistických trás.

Hlavnou atrakciou sú však početné lanovky, ktorými sú potiahnuté okolité hory, a sľubujú nezabudnuteľné zážitky z jazdy ponad hlboké údolia.

Innsbrucker Nordkettenbahnen so svojimi štýlovými stanicami, ktoré tiež navrhla slávna Zaha Hadid, vás vezme na vrchol hory Nordkette (vysokej 2300 metrov), kde si môžete vychutnať zaslúžené občerstvenie.

A Innsbruck chváli nielen prírodným pokladom v okolí, ale aj pravými diamantmi. Len na skok od neho sa nachádza skutočné kráľovstvo – Areál Swarovski Kristallwelten.

Umelecká galéria, lepšie povedané „kryštálový zábavný park“, predstavuje známe kryštály v úplne novom svetle – v spojení s multimédiami, robotickými zariadeniami a optickými ilúziami.

Do múzea kryštálov vás z Innsbrucku pohodlne dopraví kyvadlový autobus, ktorý pravidelne vyráža z hlavnej vlakovej stanice.

Zdroj: Wikipedia.org; Kristallwelten­.swarovski.com; Traveller.com.au

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Alpy #Innsbruck #Zaha Hadid