Supertajné mesto Sillamäe kedysi na mape oficiálne neexistovalo

Malé estónske mesto na brehu Baltského mora je dnes príjemným letoviskom a turistov doň lákajú mnohé bedekre. Počas sovietskej éry však bolo všetko inak. Sillamäe oficiálne neexistovalo a nedalo sa vyhľadať v mapách. Nikto nepoužíval ani jeho názov, označovalo sa len kódmi ako Moskva 500 či Leningrad 1.

28.11.2017 07:00
debata

Na severovýchode krajiny sa totiž mimo zraku sveta potajomky obohacoval urán a do oblasti mali vstup len pracovníci, ktorí zariadenie prevádzkovali.

V 16. storočí bolo Sillamäe dovolenkovou destináciou, obľúbili si ho mnohé vtedajšie celebrity, najmä z Ruska. Relaxoval tu napríklad Čajkovský aj Pavlov. Po druhej svetovej vojne sa však mesto zmenilo.

Vďaka svojej strategickej polohe padlo do oka súdruhov, ktorí tu v 40. rokoch 20. storočia vybudovali tajné „jadrové“ mesto. Na projekte pracovalo niekoľko tisíc väzňov a po dokončení tu žilo asi 3000 inžinierov a robotníkov izolovaných od okolitého sveta.

Na začiatku sa urán ťažil z miestnych zdrojov, neskôr ho sem vozili aj z iných častí Európy. V priebehu piatich desaťročí fungovania továreň v Sillamäe spracovala viac ako 100 000 ton uránu, ktorý sa následne použil v 70 000 jadrových zbraniach vrátane prvej jadrovej bomby Sovietskeho zväzu.

Dlhé obdobie, keď sa tu pracovalo s rádioaktívnym materiálom, nezanechalo krajinu nepoškodenú a dokonca ešte pred zánikom Sovietskeho zväzu sa tu práce na obohacovaní uránu stopli a závod zrušili. Po páde režimu sa továreň v Sillamäe upravila na závod spracúvajúci vzácne kovy.

Mesto dodnes ostalo enklávou, v ktorej sú etnickí Rusi vo väčšine, rusky sú pomenované aj ulice. Budovy „zdobia“ komunistické symboly – kosáky, kladivá a červené hviezdy. Sú pripomienkou niekdajšej expanzívnej moci v regióne.

Architektúra Sillamäe je však iná ako typická sovietska výstavba. Mesto tvoria budovy v štýle stalinského neoklasicizmu. Najvýstižnejším príkladom je radnica, ktorá sa, paradoxne, podobá na kostol.

Zdroj: Atlasobscura.com; En.wikipedia.org; Visitestonia.com; Coldwarsites.net

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #urán #Sovietsky zväz