V lomnickej Galérii ÚĽUV predvedie svoju zručnosť drotársky majster

Ako sa vyrábajú drôtované dekoratívne predmety zo surového drôtu si budú môcť vo štvrtok 19. októbra pozrieť návštevníci Galérie Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici.

17.10.2017 14:00
debata

Svoju prácu im predvedie drotársky majster Jozef Zoller, ocenený titulom Majster ľudovej umeleckej výroby. Výsledky jeho tvorby predstavuje v galérii druhá výstava z cyklu Overené časom.

„Umelecké spracovanie drôtu patrí do kultúrneho dedičstva Slovenska. Majster Zoller tvorí pôvodnými drotárskymi technikami. Svojským spôsobom tvaruje ozdobný drôt a pripravené predmety dozdobí, akoby ich vyšíval. Ovláda tiež techniku niekdajších slovenských vandrujúcich drotárov, ktorí kedysi vo Francúzsku plietli koše určené na zber slimákov,“ informovala Andrea Orelová, referentka marketingu a PR ÚĽUVu. Ukážky drotárskej výroby si môžu návštevníci pozrieť vo štvrtok v čase od 13:00 do 15:00.

Jozef Zoller je samoukom v oblasti drotárstva. „Napriek tvrdosti drôtu majster z tohto výrobného materiálu čaruje trpezlivými rukami a matematickou presnosťou jemné, vzdušné a ľahké predmety. Paleta jeho prác je široká, siaha od mís, cez podnosy, dekoratívne predmety, dózy s vrchnákom až po ozdoby a nástenné stromčeky,“ opísala jeho tvorbu Orelová.

Výstava Overené časom 2, ktorá je v galérii otvorená od 22. augusta do 22. novembra, ponúka návštevníkom tvorbu dokopy troch Majstrov ľudovej umeleckej výroby, ktorí boli ocenení v roku 2016.

Okrem Zollera predstavuje aj majstrovské kúsky z textilu od Aleny Hlucháňovej, ktorá sa dlhé roky venuje textilným technikám, ako je vyšívanie, paličkovanie či tkanie. Ocenenie Majster ľudovej umeleckej výroby získala za výrobu textilných zvieratiek.

Ďalším majstrom je Jaroslav Švihra, ktorý za pomoci sústruhu pretvára starostlivo vyberané ovocné dreviny do rôznych misiek, dóz či klubových tanierov.

Galéria ÚĽUV Tatranská Lomnica je stály výstavný priestor, ktorý je od roku 2009 určený na prezentáciu autorských a kolektívnych výstav z oblasti súčasného remesla a ľudovej umeleckej výroby.

Od roku 2013 je galerijný priestor rozšírený aj o predajnú časť s ľudovo-umeleckými výrobkami z distribúcie ÚĽUVu, teda celoštátneho dokumentačného, informačného a vzdelávacieho centra. To už 70 rokov od svojho vzniku zachováva a rozvíja kultúrne dedičstvo na Slovensku. V spolupráci s výrobcami podporuje tradičné remeslá a tým aj záujem o ľudovú umeleckú výrobu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatranská Lomnica #drotárstvo