V Ľubovnianskom skanzene pod hradom pribudli včelie úle aj ovocný sad

V Ľubovnianskom skanzene pod hradom pribudli včelie úle aj ovocný sad, vzniklo tam Školiace stredisko mladých včelárov. „Školiace stredisko sme vytvorili pre našich mladých návštevníkov, žiakov základných, ale aj stredných škôl, aby sa oboznámili s problematikou včelárstva ako jednou z možností trávenia voľného času,“ povedal správca skanzenu Dušan Janický. S pomocou včelárov zo Starej Ľubovne plánujú organizovať rôzne workshopy, ukážky vytáčania medu a vytápania vosku.

30.10.2017 15:00
včela Foto:
Ilustračné foto.
debata

Projekt na vybudovanie školiaceho strediska podali v skanzene začiatkom tohto roka v spolupráci so Základnou organizáciou Slovenského zväzu včelárov v Starej Ľubovni, pomohla nadácia Ekopolis v rámci grantového programu Zelené oázy. „Včelári nám dávali inštrukcie, ako a kam osadiť včielky a aké stromy vysadiť. Ľubovnianske múzeum nám poskytlo priestor v skanzene, ktorý sa nám podarilo vyčistiť s pomocou dobrovoľníkov,“ uviedol Janický.

Ovocný sad s asi 50 ovocnými stromami vysadili pri nedávno postavenej drevenici z obce Údol v Ľubovnianskom okrese, ktorá bude návštevníkom sprístupnená v budúcom roku. Práve v tejto budove múzeum plánuje organizovať tvorivé dielne a edukačné programy pre deti a študentov. „Budeme radi, ak budú mladí iniciatívni a skúsia s nami včeláriť,“ dodal správca skanzenu.

Momentálne sú v skanzene tri včelie rodiny. „Úle sú síce uložené v tej časti skanzenu, ktorú navštevuje aj verejnosť, ale včelám to v ich práci nebráni. Miesto bolo vybrané špeciálne po dohode so včelármi, majú tam dobré slnko, pekné výlety aj prelety, dostatok potravy aj vody, myslím si, že by to mohlo fungovať,“ zhodnotil Janický.

Verí, že časom sa rodiny podarí rozšíriť na šesť až sedem. „Uvidíme, ako prežijú zimu. Momentálne sú však už zazimované, ešte by sme ich chceli preliečiť proti klieštikovi,“ dodal Janický. Pripomenul, že celý projekt je predovšetkým o ukážke včelárenia, med ako produkt je druhotný. „Celkovo je med z našej oblasti veľmi kvalitný, ale nám nejde o súťaž, budeme sa snažiť mať med, ktorý poteší rodiny,“ uzavrel.

Ľubovniansky skanzen bol verejnosti sprístupnený v roku 1985, nateraz je návštevníkom prístupných 27 objektov. Nachádzajú sa v ňom napríklad zrubové domy postavené v prvej tretine 20. storočia, dom pastiera z Litmanovej, roľníka, obecného richtára z Veľkej Lesnej, ale aj roľnícka usadlosť z Údola či stolárska dielňa.

Súčasťou usadlostí sú aj maštale, stodoly a sýpky. V areáli si tiež návštevníci môžu pozrieť zrubovú kováčsku vyhňu z obce Torysa z druhej polovice 19. storočia a mlyn zo Sulína. Skanzenu dominuje drevený gréckokatolícky chrám z Matysovej z roku 1833, ktorý patrí k najvýznamnejším pamiatkam ľudovej sakrálnej architektúry na východnom Slovensku. Do expozície bol premiestnený v roku 1979 a v roku 1991 bol opätovne vysvätený.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stará Ľubovňa #včely #úle #skanzen