Rímska fontána di Trevi chrlila krvavočervenú vodu. Už druhý raz za 7 rokov

Minulý týždeň sa voda v ikonickej fontáne sfarbila do karmínova; za úkazom nie je žiaden zázrak, ale obyčajná farba. Totiž – čím krajšie a slávnejšie dielo, tým viac láka výtržníkov, ktorí chcú dokázať, ako prekabátia policajtov a podarí sa im čin, ktorý si získa publicitu.

31.10.2017 07:00
debata (1)

Vo štvrtok si udivení turisti, ktorých fontána v centre talianskej metropoly priťahuje ako magnet, všimli, že voda nemá typickú svetlučkomodrú farbu, ale šíri sa v nej čosi, čo na prvý pohľad pripomínalo krv. Hneď po incidente polícia zadržala páchateľa, píše portál Thelocal.it.

Muž rovnaký skutok spáchal už po druhý raz za desať rokov; pred siedmimi rokmi sa podobného excesu dopustil iný chuligán. Dôstojník páchateľa odviedol na policajnú stanicu, informovala agentúra Ansa.

Predchádzajúci incident sa udial 19. októbra 2007 a bol čiastočne protestom proti nákladom na rímsky filmový festival, pričom červené vody mali symbolizovať červený koberec, po ktorom prechádzajú celebrity.

Taliansky „vandal-umelec“ Graziano Cecchini, ktorý sa k činu prihlásil, trval na tom, že použil prírodné farbivo, ktoré nemohlo ublížiť ani turistom, ani poškodiť vzácnu mramorovú pamiatku z 18. storočia.

Cecchini je v Ríme už „známa firma“, aktivista sa rôznymi kúskami snaží upútať pozornosť. V roku 2008 si vzal na mušku inú rímsku pamiatku – dolu Španielskymi schodmi vypustil 500 000 plastových loptičiek. Každá jedna podľa neho symbolizovala „lož, ktorú povedal politik“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Fontána di Trevi