V Spišskej Belej pokračuje výstavba cyklotrás, cyklisti sa dostanú až do Ždiaru

Aj počas novembra pokračuje v Spišskej Belej výstavba cyklotrasy medzi mestskou časťou Strážky a susedným Kežmarkom. Ako informoval primátor mesta Štefan Bieľak, ide o úsek dlhý 2,1 km od štrkoviska v Strážkach cez miestny kaštieľ po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok.

05.11.2017 14:00
bicykel, cyklista, Vuelta, Tour de France, Giro Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Povrch cyklotrasy bude asfaltový okrem úseku, ktorý prechádza cez park kaštieľa, keďže tento úsek bude s jemným štrkovým povrchom,“ uviedol. Výstavba celej cyklotrasy by mala podľa jeho slov trvať až do mája budúceho roka.

Pripomenul, že do konca tohto roka sa majú urobiť takmer všetky stavebné práce okrem parku kaštieľa, kde budú ukončené na jar, rovnako v budúcom roku sa má realizovať aj samotné asfaltovanie celej trasy.

Cyklotrasa sa realizuje v rámci úspešného cezhraničného slovensko-poľského projektu „Cesta okolo Tatier – 2. etapa“, ktorý je financovaný z programu Interreg V-A 2014–2020. Hlavným zhotoviteľom tejto cyklotrasy je víťaz verejnej súťaže, spoločnosť Inžinierske stavby Košice a. s.

Mesto v rámci tohto projektu realizuje aj výstavbu cyklotrasy na úseku Tatranská Kotlina – Ždiar. „V prípade Tatranskej Kotliny ide o úsek široký 3 m a dlhý 3 km začínajúci pri parkovisku pri Belianskej jaskyni a končiaci po 3 kilometroch v časti nazvanej Kardolína. Odtiaľ však už pokračuje existujúca štrkovo – asfaltová lesná cesta až do Monkovej doliny v Ždiari a následne sa po poľnej ceste dostaneme až do lyžiarskeho strediska Strednica,“ priblížil primátor.

Po ukončení tohto úseku cyklotrasy sa tak cyklisti dostanú podľa jeho slov zo Spišskej Belej a časom až z Kežmarku do Ždiaru. Stavebné práce na tomto úseku potrvajú až do polovice júna budúceho roka.

„Povrch cyklochodníka však nebude asfaltový, ale len štrkový, nakoľko trasa prechádza 4. stupňom ochrany prírody. Samotný cyklochodník prechádza dosť náročným terénom s určitým náročnejším prevýšením, stúpaním a klesaním, a bude mať dva dlhšie mosty,“ konkretizoval Bieľak.

Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier spojí slovenské a poľské regióny ako sú Podhale, Spiš, Orava a Liptov v rámci cezhraničného projektu, na slovenskej strane povedie Starou Ľubovňou, Spišskou Belou, Kežmarkom, Liptovským Mikulášom i Trstennou.

Kompletný strategický cezhraničný projekt Euroregiónu Tatry zahŕňa realizáciu viac ako 250 km cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás. Predpokladá spájanie regiónov, ako aj zlepšenie dostupnosti a sprístupnenie unikátnych miest a lokálnych hodnôt krajinného, kultúrneho, historického a prírodného charakteru na oboch stranách hranice.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Spišská Belá