Zákon zakazujúci tancovanie? Pre New York realita aj v 21. storočí

Zákaz tanca: áno, skutočne sme v New Yorku, kde takmer 100 rokov starý zákon stále bráni natriasať sa v tisíckach barov a diskoték. Skupina mladých ľudí z Brooklynu sa teraz rozhodla, že tento zákon sa musí zrušiť.

11.11.2017 07:00
alkohol, opica, zábava, party, oslava,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Všetko sa pritom začalo v roku 1926, keď mestská rada vydala zákon nariaďujúci uzavretým podnikom mať špeciálne povolenie, aby ich hostia mohli tancovať.

Bolo však takmer nemožné takéto povolení získať. Zariadeniam, ktoré ho nemali, hrozila pokuta. A predovšetkým strata licencie na predaj alkoholu – čo takmer nevyhnutne znamenalo úpadok.

Povolenie má dnes necelá stovka z viac ako 22 000 barov, reštaurácií a diskoték, ktoré patria k lákadlám „mesta, ktoré nikdy nespí“.

Povolenie je možné získať len po takmer kafkovskom putovaní po úradoch, vysvetľuje Rafael Espinal, zástupca demokratov v mestskej rade v Brooklyne. „Možno trestať hluk, kriminalitu alebo nedostatočnú bezpečnosť, ale tanec? To je smiešne!“ cituje agentúra AFP dvadsaťsedemročného Espinala, ktorý stojí za hnutím za zrušenie zákona.

Túto iniciatívu nedávno podporil aj newyorský starosta Bill de Blasio, ale musí o nej ešte hlasovať mestská rada, pravdepodobne v decembri.

(Ne)zákonné obmedzovanie

Podľa Espinala, rovnako ako podľa ďalších mladých ľudí bojujúcich proti tomuto zákonu známemu ako zákon kabaretov, hral tento text dlho úlohu nepriznávanej cenzúry. Keď ho v rokoch prohibície schvaľovali, bolo jeho ohlasovaným účelom obmedziť nelegálnu spotrebu alkoholu.

Historici si však myslia, že jeho pravým cieľom bola až do 50. rokov možnosť uzavrieť džezové bary v Harleme, aby sa tam zabránilo tomu, že sa tam budú stretávať belosi a černosi.

V 70. a 80. rokoch zákon slúžil na to, aby sa mohli zatvárať zariadenia, ktoré navštevujú lesbičky, gejovia, bisexuáli a transgenderové osoby, ktoré vtedy bojovali za svoje práva. V 90. rokoch ho vtedajší starosta Rudy Giuliani využíval na dohľad nad nočným životom v meste, ktoré sľúbil vyčistiť.

Dnes sa uplatňuje len zriedka, avšak jeho odporcovia tvrdia, že ešte stále slúži na zatváranie zariadení, ktoré sa považujú za nežiaduce.

Zároveň so zrušením zákona Espinal navrhol vytvorenie nového úradu, „nočného starostu“, ktorý by bol sprostredkovateľom medzi barmi, obyvateľmi a mestom.

Rozhodne rada alebo súd

Majiteľ baru s hudobníkmi v luxusnej štvrti Williamsburg Andrew Muchmore patrí k tým, ktorých zákon kabaretov postihol. Jednej noci v roku 2013, keď pred podnikom prešľapovali jeho hostia, mu jeden inšpektor vymeral pokutu 200 dolárov (173 eur).

Keď chcel pokutu zaplatiť, bola vymazaná. Muchmore je však odhodlaný všetkými prostriedkami bojovať proti zákonu, ktorý podľa neho porušuje americkú ústavu zaručujúcu slobodu vyjadrovania.

„Ako Američana ma šokuje, že takýto zákon môže v 21. storočí existovať,“ vyhlásil. Zachovávanie zákona prispieva podľa neho k uduseniu nočného života, ktorý bol v New Yorku povestný.

„Je to dosť prekvapivé: v posledných 20 rokoch zanikol každý piaty malý podnik. A jedným z dôvodov je to, že majitelia len ťažko dokážu preplávať medzi všetkými pravidlami a reštrikciami, ktoré často zachádzajú príliš ďaleko,“ priznáva starosta Bill de Blasio, ktorý koncom septembra ustanovil úrad nočného starostu.

Pokiaľ ide o zrušenie zákona, Andrew Muchmore je optimista. „Keď ho mesto rýchlo nezruší, súd ho vyhlási za protiústavný,“ predpovedá.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #tanec #bar #diskotéka