Rebríček: Tieto mestá majú najlepšiu verejnú dopravu. Praha je 5. na svete

Aké by to bolo, keby doprava chodila načas, rôzne štvrte mesta by boli skvelo prepojené vynikajúco nadväznými spojmi, šoféri by boli milí a všetci cestujúci by pre nich boli vzácni zákazníci, nie iba „náklad“, ktorý treba prepraviť z bodu A do bodu B? Nová štúdia odhalila najlepšie mestá sveta, ktoré majú k tomuto ideálu najbližšie.

09.12.2017 07:00
New York, metro, Manhattan, stanica, zastávka,... Foto: ,
Newyorské metro, linka F.
debata (27)

Po zhodnotení širokého spektra rôznych faktorov, nevynímajúc vplyv verejnej dopravy na životné prostredie, sociálne aspekty, ale aj podiel využívania hromadných dopravných prostriedkov na hospodárskom raste v budúcnosti. Najlepšie z tohto sita vyšiel Hongkong, píše portál Lonelyplanet.

Štúdia, ktorú vypracovala konzultačná spoločnosť Arcadis ako súčasť indexu udržateľnej mobility miest 2017, brala do úvahy 23 individuálnych ukazovateľov rozdelených do troch kategórií: ľudia, planéta a zisk.

Na pohodlie cestovania a jeho pozitívny vplyv na prostredie vplýva množstvo činiteľov – bezbariérový vstup do autobus a na stanice metra, Wi-Fi pripojenie vo verejnej doprave, celková dostupnosť dopravných služieb a dobré pokrytie mesta linkami, priaznivé prevádzkové časy metra, emisie skleníkových plynov, preťaženie a meškania, úsilie znižovať emisie, zapájanie elektrických vozidiel, dojazdu a dostupnosti verejnej dopravy…

Hongkong získal prvé miesto vďaka svojej inovatívnej a dobre prepojenej sieti metra a vysokému podielu ciest uskutočnených verejnou dopravou.

Z pohľadu jednotlivých regiónov, najvyššie sa umiestnili európske mestá – sedem z prvých desiatich najlepších sa nachádza práve na starom kontinente, zvyšné tri sú ázijské. Druhé miesto obsadil Zürich, tretí bol Paríž a piata Praha.

Severoamerické mestá sa ocitli rozmiestnené po celom rebríčku, pričom najnižšie miesto si vyslúžil Indianapolis kvôli vysokému podielu cestujúcich v autách. Naopak, najlepšie z tohto kontinentu obstál New York, umiestnil sa na 23. mieste.

Tu je top 10 miest s najlepšou hromadnou dopravou:

  1. Hongkong
  2. Zürich
  3. Paríž
  4. Soul
  5. Praha
  6. Viedeň
  7. Londýn
  8. Singapur
  9. Štokholm
  10. Frankfurt

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #verejná doprava #mestská hromadná doprava