Začali sa posledné dni starobylého mesta. Budú sa prekresľovať mapy

Tigris sa lenivo vinie medzi antickými ruinami a minaretmi Hasankeyfu, malého tureckého mestečka, kde sa vystriedali Rimania, Byzantínci aj turecké kmene. Čoskoro však rieka vystúpi zo svojho koryta a pomaly pohltí lokalitu starú najmenej 10 000 rokov, píše agentúra AFP.

02.12.2017 07:00
debata

Príspevok, ktorý zdieľa mardin tanıtım️ (@mardin_sehrim_benim_),

Dôvod? Gigantická priehrada s vodnou elektrárňou Ilisu. Akonáhle ju dokončia, vymaže Hasankeyf z mapy aj s jeho kamennými mostami a ďalšími pamiatkami.

Turecká vláda zdôrazňuje, že tento projekt zabezpečí energiu a zavlažovanie nevyhnutné pre rozvoj juhovýchodu, kde žijú prevažne Kurdi.

Túto oblasť Ankara dlho zanedbávala. Historické pamiatky majú prežiť vďaka ich presunu, ktorý pripomína ten, ktorý podnikol bývalý egyptský prezident Gamál Násir v 60. rokoch minulého storočia v Hornom Egypte, keď sa stavala na Níle Asuánska priehrada.

Príspevok, ktorý zdieľa Ömer (@omerrrrr_photos),

Avšak pre 6000 obyvateľov Hasankeyfu je zaplavenie ich mestečka katastrofou. „Budeme bojovať, kým budeme môcť, aby sme zabránili zničeniu krásy a histórie tohto mesta,“ vyhlasuje miestny obchodník Mehmet Emin Aydin.

Práce na priehrade sú takmer hotové a krok späť nie je možný, uvádza Arif Ayhan z miestneho Združenia pre obchod a turistiku. „Mohli obyvateľov aspoň vypočuť, ale oni ich ignorovali. Tunajší ľudia cítia, že na nich štát zabudol. Obeťami sme my,“ dodáva.

Priehrada je takmer dokončená a 31. decembra sa začne napĺňať. Tak vznikne umelé jazero, ktoré pohltí Hasankeyf.

V máji počas rozsiahlej operácie sa premiestnilo mauzóleum Zeynela Beya postavené v 15. storočí na počesť popredného predstaviteľa Akkojunluskej ríše, ktorá sa vtedy rozkladala vo východnej Anatólii. Preprava stavby do dva kilometre vzdialeného miesta trvala päť hodín.

Príspevok, ktorý zdieľa mardin tanıtım (@mardin_sehrim_benim_),

Postupné premiestnenie desiatky ďalších pamiatok bude nasledovať až do konca roka a úrady dúfajú, že tento nový „archeologický park“ na brehu umelého jazera sa stane veľkou turistickou atrakciou.

Avšak premiestnenie hrobky Zeynela Beya len zvýšilo znepokojenie tých, ktorí tureckej vláde vyčítajú, že sa nestará o historické dedičstvo. Podľa európskej federácie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra sa táto operácia realizovala bez dostatočnej konzultácie s miestnymi komunitami a bez konzultácie s expertmi. Za týchto okolností sú aj ostatné pamiatky podľa federácie ohrozené.

Prvý kameň priehrady Ilisu v provincii Mardin položili v roku 2006. Dnešný prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý bol vtedy premiérom, tvrdil, že priehrada dokáže, že juhovýchod krajiny už nie je zanedbávaný, a zdôrazňoval, že bude pre miestnych obyvateľov veľkým prínosom.

Ilisu je súčasťou takzvaného projektu pre juhovýchodnú Anatóliu, ktorý má pomôcť regiónu energiou a zavlažovaním za pomoci výstavby dvadsiatky priehrad na riekach Eufrat a Tigris.

V roku 2009 sa však stiahli švajčiarski, rakúski a nemeckí investori, ktorí usúdili, že Ankara neposkytla dosť záruk, pokiaľ ide o ochranu životného prostredia a kultúrneho dedičstva. Ankara to označila za politické rozhodnutie a oznámila, že projekt odhadovaný na 1,2 miliardy eur zrealizuje s pomocou tureckých bánk.

Vláda sa zaviazala, že presťahuje obyvateľov z Hasankeyfu, a v hornej časti mesta postavila viac ako 700 obydlí. Pre miestnych obyvateľov je to však len malá útecha.

„Od štátu nič nechcem, prajem si len, aby sa Hasankeyfu nedotýkal, aby Hasankeyf zostal taký, aký je, vo svojej kráse,“ hovorí miestny obyvateľ Ayvaz Tunc.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #priehrada