Ako vyzerali vidiecke domy počas Vianoc? Prezradia vám v zvolenskom múzeu

Tradičnej výzdobe príbytkov a hospodárstiev vo vidieckom prostredí počas vianočného obdobia sa venuje nová výstava, ktorú sprístupnili vo štvrtok 7. decembra v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene.

10.12.2017 17:45
debata

Druhá výstava z nového cyklu Obrázky Vianoc nazvaná Vôňa slamy a ihličia sa zameriava na magicko-obradovú stránku Vianoc. Informácie o vianočnej výstave, ktorú návštevníci múzea môžu navštíviť do 12. januára 2018, poskytla Miriam Turayová z oddelenia komunikačných projektov LDM.

Prostredníctvom zbierkových predmetov, textov a fotografií poukazuje vianočná výstava na výzdobu, ktorá v minulosti predchádzala vianočným stromčekom a iným novším formám vianočnej dekorácie.

Zároveň návštevníkom približuje aj vývoj vianočného stromčeka a jeho prenikanie do ľudového prostredia. V prvej časti predstavuje rôzne formy zimnej zelene, ktorá mala v rámci vianočného zvykoslovia dôležitú funkciu.

„Významnou súčasťou vianočného obdobia bola aj slama a rôzne slamené visiace ozdoby. Návštevníci sa dozvedia v akej forme a kde všade sa slama v príbytkoch a hospodárstvach umiestňovala, a tiež aké boli druhy slamených visiacich ozdôb, takzvaných slamených stromčekov,“ vysvetlila Turayová.

Časť nazvaná Vianoce v chyži podáva obraz o tom, ako to na Štedrý večer v príbytkoch na dedinách vyzeralo, čo nesmelo chýbať na štedrovečernom stole, aký mal počas Vianoc význam kultový kút, kde sa umiestňovali betlehemy. P

osledná časť výstavy je venovaná vianočnému stromčeku a spôsobom jeho výzdoby. Záujemcovia tu uvidia rôzne druhy vianočných ozdôb od tradičných, cez domácky vyrábané až po kupované, závodne vyrábané ozdoby, ktoré priniesol do dedinského prostredia rozvoj obchodu a mestský vplyv.

Sprievodnými aktivitami k výstave budú tvorivé dielne určené pre materské a základné školy, na ktorých si žiaci budú môcť vyrobiť tradičné vianočné ozdoby.

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene je špecializovaným múzeom s celoslovenskou pôsobnosťou v oblasti múzejnej dokumentácie lesníctva a drevárstva a zároveň dokumentuje i vývoj prírody a spoločnosti vo zvolenskom regióne. Vo svojich fondoch z lesníctva, drevárstva, mykológie, histórie, archeológie, numizmatiky a národopisu má vyše 46 000 predmetov.

Je pokračovateľom Lesníckeho múzea v Bratislave, ktoré bolo súčasťou Zemědělského múzea (1927), a Mestského múzea vo Zvolene (1942). Od roku 1992 spája vo svojej činnosti poslanie oboch týchto historických a pamäťových inštitúcií. V roku 2008 sa múzeum stalo organizačnou súčasťou štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Vianoce #Zvolen #Vianočná výzdoba