Z parížskeho mosta Pont des Arts odstránili 'zámky lásky'

Zamilovaní v Paríži sú sklamaní, pretože tento týždeň záhadne zmizli dôkazy ich vášne z jedného z najromantickejších miest v meste. Na moste Umení (Pont des Arts) zamilované páry z domova i zo zahraničia vešajú už roky svoje "zámky lásky" so svojimi iniciálkami a niekoľkými láskyplnými slovami a kľúče od nich hádžu do Seiny pod mostom.

14.05.2010 14:01
Paríž, most Pont des Arts Foto:
Väčšina zámkov, ktoré tu zanechávali zamilované páry ako dôkazy lásky, z parížskeho mosta Pont des Arts, zmizli.
debata

Zábradlie mosta zdobili donedávna stovky „milostných zámkov“ všetkých veľkostí, tvarov, štýlov i farieb, niektoré sa považovali aj za umelecké dielo, iné zase už časom zašli hrdzou. V stredu ráno však na zábradlí mostu zostali z pôvodných viac ako 1600 zámkov asi len štyridsať.

Parížska radnica sa netajila tým, že sa jej takto zdobené zábradlie mostu, pri ktorom sa pre jedinečný výhľad na historický stred Paríža fotia všetci jeho návštevníci, nepáči a vyhlásila, že ich raz odstráni. Pred dvoma týždňami uviedla, že uvažuje o alternatívnom riešení. Nechce vraj brať zamilovaným túto možnosť vyjadriť svoje city, ale mosty by pritom vraj mali vynechať. Mnohí sa pýtajú, či sa už operácia čistenia mosta začala. Radnica ani upratovacie služby mesta sa k tomu odmietajú vyjadriť.

Turisti a miestni obyvatelia sú zaskočení, prečo úrady chcú zničiť romantiku v meste, ktorého povesť ako útočisko lásky je veľkým lákadlom pre návštevníkov z celého sveta. „Je nutné si priznať, že nie všetky zámky sú krásne umelecké diela, ale stali sa v Paríži už tradíciou. Boli veľké, malé, pekné i škaredé,“ povedal Jean-Baptiste Guillber zo severofrancúzskeho mesta Rennes.

Iný okoloidúci pár neskrýva sklamanie. „Bolo to tak romantické. Bolo to krásne a je to skutočne hanba,“ povzdychol si Felix Pinquier, ktorého partnerka Alix povedala, že dávali pešiemu mostu „umelecký aspekt“. Nápisy na zámkoch svedčia o tom, že ich autori prichádzali z celého sveta.

„Vzali sme sa pred týždňom,“ povedala novomanželka z Brazílie Mariana, ktorá upevnila zámok na zábradlí. „Chceme ho tam dať ako symbol našej lásky.“

Zábradlia mostov ovešané strapcami zámkov je možné vidieť aj v iných mestách na svete. V Moskve na jednom moste sú stovky zámkov zavesené na kovovom strome, ktorý tam špeciálne pre tento dôvod umiestnili. V Kaliningrade idú novomanželia po slávnostnom obrade v katedrále na neďaleký most a zavesia naň zámky so svojimi menami. Podobný zvyk je aj v Bruseli, Kyjeve, Vilniuse, na moste vo Verone i vo Florencii na Ponte Vecchio a tiež v Benátkach. V Číne turisti, ktorí vystúpili na svätú horu Chua-šan, s prekvapením pozorujú strapce zámkov s menami zamilovaných párov zavesených na zábradlí.

Aj v marockom Marrakéši je možné vidieť zámky na mrežiach okien dvoch mešít, ale tu nejde o zámky lásky. Sú tam upevnené vždy do tej doby, kým sa nesplní želanie jeho majiteľa: narodenie dieťaťa, uzdravenie či naplnenie lásky.

debata chyba