Nitrianske biskupstvo zverejnilo zámer výstavby kabínkovej lanovky na Zobor

Na nitriansky vrch Zobor by mala v budúcnosti jazdiť vyhliadková kabínková lanovka. Takýto zámer predložila Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo Nitra na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

16.12.2017 13:00
Nitra, Zobor Foto:
Pohľad na Nitru a Zobor nad ňou.
debata

Jednolanová kabínová dráha má mať dve skupiny vozňov, každý s tromi osemmiestnymi kabínami.

Rozsiahly projekt v hodnote milión eur počíta aj s bufetom, reštauráciou, toaletami, požičovňou bicyklov a ubytovaním.

Nitrianske biskupstvo neplánuje projekt financovať samo, ale hľadá investora.

Lanovku má držať osem podpier. Šikmá dĺžka dráhy by bola 1 321 metrov, návštevníkov by na vrchol Zobora prepravila za štyri minúty 20 sekúnd.

Priemerný sklon navrhnutej lanovej dráhy je vyše 24 percent, pod vrcholom je na krátkom úseku sklon až do 35 percent. Prepravná kapacita je navrhnutá na 300 osôb za hodinu.

V dolnej časti lanovky vo výške 241 metrov nad morom sa počíta s parkoviskom s 99 stojiskami a prevádzkovým objektom. V ňom by bol bufet s vonkajším sedením s 84 stoličkami, WC pre návštevníkov, zámer hovorí aj o požičovni a servise bicyklov.

„V oblasti údolného areálu sa plánuje vybudovanie štyroch tratí pre bežcov a turistov s celkovou dĺžkou 2 428 metrov. Využitie na pohybové aktivity bude možné v zimnom období (bežkovanie, turistika) i letnom období (jogging, vychádzky),“ píše sa v zámere.

Vrcholová stanica bude vo výške 553 metrov nad morom. Počíta sa pritom s rekonštrukciou pôvodného objektu, ktorý sa tu nachádza.

Na prvom podlaží štvorpodlažného objektu by bola reštaurácia s kaviarňou s 54 stoličkami na vnútorné sedenie a vyhliadková terasa, na zvyšných podlažiach má byť ubytovanie.

Termín výstavby je v zámere stanovený na roky 2018 – 2019, prevádzka má byť od roku 2019.

Pôvodná lanovka na Zobore bola postavená v roku 1970 a premávala do roku 1993.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #lanovka #Zobor