Deväť zaujímavostí o Košiciach: Najstarší hotel, maratón aj hasiči

Metropola východného Slovenska s vyše 240 000 obyvateľmi je naším druhým najväčším mestom. Majú tam Džungľu, slávny gotický Dóm svätej Alžbety, v roku 2013 sa mesto stalo Európskym hlavným mestom kultúry. Čo ste však o nej (zrejme) nevedeli?

13.01.2018 07:00
kosice Foto:
Dóm svätej Alžbety v Košiciach
debata

Košický maratón mieru je najstarším maratónom Európy a druhým najstarším na svete. Koná sa vždy prvý víkend v októbri.

V meste sa nachádza najdlhšia promenáda na Slovensku a tiež najzachovalejšie historické centrum.

Košice boli v minulosti mostom medzi východom a západom. Dnes sú bránou do šiestich miest zapísaných do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, štyroch národných parkov, k tatranským vrchom a do svetoznámeho tokajského vínneho regiónu s pivnicami postavenými pred 400 až 600 rokmi.

Dóm svätej Alžbety je najväčší kostol na Slovensku s plochou interiéru 1 200 m² a kapacitou vyše 5 000 ľudí. Zároveň je to najvýchodnejšia gotická katedrála Európy.

Za posledných 100 rokov boli Košice súčasťou Rakúsko-Uhorskej ríše, po prvej svetovej vojne patrili do Československa, potom sa v rokoch 1938–1945 stali súčasťou Maďarska. Potom sa znova stali súčasťou Československa až do pokojného rozdelenia Česka a Slovenska.

Na košickej Hrnčiarskej ulici svojho času sídlili hasiči. Ich stanica bola najstaršou v Uhorsku, zriadili ju od roku 1874.

Najstarší nepretržite prevádzkovaný hotel na Slovensku sa nachádza práve v Košiciach. Vznikol v roku 1869.

Košice sa môžu pochváliť najväčšou zoologickou záhradou v strednej Európe.

Bobová dráha v Košiciach-Kavečanoch bola prvou atrakciou svojho druhu na Slovensku. Dráha je dlhá 800 metrov a maximálna rýchlosť je 50 km/h. Má 9 extrémnych zákrut, prechádza cez tri terénne zlomy a 3 tunely.

Zdroj: Huffingtonpos­t.com; Wikipedia.org; Travelguide.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice