Desať miest, ktoré by ste podľa Lonely Planet mali navštíviť v roku 2018

Premýšľate, kam sa v novom roku pozrieť? Hľadáte inšpiráciu a pozeráte sa po dobrých radách? Cestovateľský magazín Lonely Planet na svojom portáli zverejnil zoznam top 10 miest, ktoré bude v nasledujúcich mesiacoch stáť zato navštíviť.

01.01.2018 07:00
debata

Sevilla, Španielsko

Kto pozná metropolu Andalúzie, musí uznať, že za posledných 10 rokov sa zmenila. Kedysi bola mestom preplneným premávkou, dnes sa po nej premávajú bicykle a električky a príjemným miestom, ktoré sa usiluje oživiť svoju umeleckú minulosť. V roku 2018 Sevilla bude usporiadateľom 31. Európskych filmových cien a objaví sa tiež vo fantasy dráme Hra o tróny. Bude sa tu tiež pokračovať v oslavách 400. výročia narodenia barokového maliara Bartoloméa Estebana Murilla – v roku 2018 tu otvoria 50 jedinečných expozícií.

Sevilla je jedno z najkrajších miest nie len v... Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Sevilla, Španielsko, Plaza de Espana, Sevilla je jedno z najkrajších miest nie len v Španielsku.

Detroit, USA

Po rokoch úpadku sa priemyselné mesto opäť dostáva do itinerárov cestovateľov. Na scénu prichádzajú mladí kreatívni umelci, ktorí naštartovali transformáciu zmenu. Z bývalých opustených technických budov a hál sa stávajú moderné galérie.

Niektoré opustené budovy začínajú znova žiť. Foto: Milan Čupka, Pravda
Detroit, noc Niektoré opustené budovy začínajú znova žiť.

Canberra, Austrália

Často prehliadané mesto stojí za povšimnutie. Doslova na každom rohu sa otvárajú kultúrne či gastronomické „miniraje“, stačí si vybrať podľa preferencií. V roku 2018 bude Canberra hostiť obrovský kriketový turnaj, neskôr sa tu budú konať oslavy 100. výročia prímeria po 1. svetovej vojne.

Canberra Foto: SHUTTERSTOCK
canberra, hlavné mesto autrálie, austrália Canberra

Hamburg, Nemecko

Za ďalším mestom nebude treba cestovať ďaleko. Sem sa oplatí prísť pozrieť na novučičkú koncertnú sieň Elbphilharmonie, ktorá stála 790 000 000 eur. Aj keď jej dostavba niekoľko rokov meškala, oplatilo sa čakať. Jej unikátna architektúra vyráža dych. Navrchu sa akoby prelínajú sklené plachty uchytené na pevnej murovanej základni. Koncert či len prehliadky bude určite zážitkom. Prirátajme k tomu ešte kúzelné prostredie na brehu rieky Labe, ale aj vychýrený nočný život mesta a je z toho príjemný výlet.

Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex... Foto: SHUTTERSTOCK
Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus, Hamburg, kanály, loď, lode, čln, Nemecko, UNESCO Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus v Hamburgu.

Kao-siung, Taiwan

Zamierme na chvíľu do exotiky. Na pobreží ostrovného štátu vyrástlo obrovské kultúrne a hudobné centrum s rozlohou 100 000 metrov štvorcových. Je prehliadkou experimentálnej architektúry z celého sveta. Za pozornosť stojí aj nová atrakcia rekreačnej oblasti Xiaogang Šan, kde si môžu turisti prezrieť Tchajwanskú úžinu z novej 88-metrovej vyhliadky Oko hory, ktorá má pripomínať všadeprítomnos­ť vody.

Príspevok, ktorý zdieľa Jimmy (@jimmy_chiam99),

Antverpy, Belgicko

Kedysi boli Antverpy jedno z najväčších miest severnej Európy, dnes je jedným z najlepšie zachovaných pokladov. Neoficiálne hlavné mesto flámska je plné historickým bohatstvom a uchováva mnohé umelecké diela svetového významu. V roku 2018 sa tu chystá séria podujatí venovaná najslávnejšiemu rodákovi Rubensovi a ďalším majstrom – prehliadky, koncerty, pouličné umenie, multimediálne predstavenia a workshopy.

Pohľad do Rubensovej záhrady. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Antverpy, mesto, Belgicko, Pohľad do Rubensovej záhrady.

Matera, Taliansko

Kto prichádza k mestečku, zazrie najprv roklinou obkolesené kamenné domčeky. Pod nimi sa však skrýva 9000 rokov starý labyrint chodieb, obydlí, kostolov, kláštorov – dôkaz o jednom z najstarších osídlení na svete. Matera svoj poklad obnovila a dnes je obrovským lákadlom pre turistov. Navštívte ho skôr, ako ho v roku 2019, keď sa stane Európskym hlavným mestom kultúry, zaplavia davy.

Príspevok, ktorý zdieľa Sami Rinne | ☕️ (@samirinnedesign),

San Juan, Portoriko

San Juan je miesto, kde sa staré stretáva s nový, kde sa koloniálna minulosť mesta pohodlne stretáva s rozvíjajúcou sa modernou urbanitou. Starý San Juan je murovaná enkláva s dláždenými cestami, zelenými námestiami, historickými kostolmi a pevnosťami. Za starými múrmi sa nachádza moderná časť s múzeami, galériami a dynamickou umeleckou scénou. Skvelú atmosféru mesta dotvára aj preslávený nočný život – tanečné kluby, salóniky, bary, kasína – rovnako ako slnkom zaliate pláže.

Príspevok, ktorý zdieľa Duke Tackie (@duketackie),

Guanajuato, Mexiko

Od ťažby striebra až po strieborné plátno – malé mesto v centrálnej vysočine Mexika má široký záber. Bohatstvo vyprodukované miestnou ťažbou drahého kovu sa odrazilo aj na výzore ulíc, zdobených kostolov, elegantných farebných domov. Celé mesto zasadené do krásneho zeleného údolia prilákalo aj tvorcov spoločnosti Pixar, ktorí tu našli inšpiráciu pre svoj nový film Coco.

Príspevok, ktorý zdieľa VisitMexico (@visitmexico),

Oslo, Nórsko

Oslo spolu so zvyškom národa sa chystá na významnú udalosť: v roku 2018 oslavuje milovaný kráľ a kráľovná Nórska 50. výročie svojho manželstva. Pripravený je bohatý kalendár kultúrnych či kulinárskych podujatí.

Oslo Foto: SHUTTERSTOCK
Oslo, Nórsko Oslo

Zdroj: Wikipedia.org; Lonelyplanet.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lonely Planet