Na mrakodrape vyrástla nelegálna hacienda s vinicou, ľuďom takmer spadol dom na hlavu

Košice mali svojho času nezvyčajnú atrakciu: na streche jedného z tamojších panelákov sa zjavili drevenice – pamätník spoločenskej, politickej a kultúrnej zmeny. Originálne stodoly pochádzali z Liptovskej Tepličky a oravskej Párnice.

18.01.2018 07:00
debata (4)

Na opačnom konci sveta sa zrodil podobný nápad: na vrchole mrakodrapu sa objavila celá hacienda aj s bazénom, terasou a dokonca aj s vinohradom.

Pred niekoľkými rokmi si profesor a podnikateľ Zhang Lin kúpil podkrovný apartmán na streche 26-poschodovej bytovky v Pekingu. Keď získal povolenie na úpravu svojho nového obydlia, nikto z obyvateľov bytovky pod ním ešte netušil, čo im to nad hlavami vyrastie.

Extravagantný profesor zo svojho apartmánu a okolitej strechy nelegálne vytvoril opulentnú vilu veľkú takmer 800 metrov štvorcových, obkolesenú krovinami, trávnikom, dekoratívnymi balvanmi. Nechýbala bazén, slnečná terasa a ani minivinica.

Zhang Lin svoju pevnosť budoval dlhých šesť rokov, kúsok po kúsku na vrchol paneláka znášal hlinu, rastliny, skaly, plot… No hoci sa mu samotnú stavbu podarilo dlho rafinovane tajiť, ostatní nájomníci si všimli novú pukliny v stenách spôsobované nárastom záťaže na streche. Niekoľkokrát sa tiež sťažovali na vytopené byty z pretrhnutého potrubia nad ich hlavami, no profesor všetko ignoroval.

Akoby nestačilo mokro a kolabujúca stavba: profesor trápil svojich susedov tiež hlukom z večierkov, ktoré vo svojom podivnom sídle usporadúval.

Nie je ťažké uhádnuť, že „šialený profesor“ nebol v bytovke obľúbený a ostatní obyvatelia ho zvykli nazývať hrozbou. Až po čase úrady na ich naliehanie Linovi nariadili ranč opustiť – jeho búranie a rozoberanie zabralo údajne viac ako rok.

Zdroj: Omgfacts.com; Dailymail.co.uk

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mrakodrap