Múzeum ukáže poklad mincí z Hniezdneho, pripomenie aj návštevu poľského panovníka

Vystaviť poklad mincí z Hniezdneho, rekonštrukciu historickej návštevy poľského kráľa Jána III. Sobieskeho na hrade Ľubovňa, ale aj ďalšie výstavy a koncerty plánuje ponúknuť svojim návštevníkom v tomto roku Ľubovnianske múzeum. Atraktívny program bude opäť aj v skanzene pod hradom. Novinkou bude zľavnené vstupné pre domácich obyvateľov.

13.01.2018 14:00
debata

„Staroľubovňania budú mať regionálnu zľavu vo výške 50 percent, platiť bude od začiatku letnej turistickej sezóny, teda od 29. apríla. Stačí, ak sa preukážu svojim občianskym preukazom,“ vysvetlil riaditeľ múzea Dalibor Mikulík. Aj takto sa chce inštitúcia podľa jeho slov poďakovať za to, že so sebou často privádzajú nových návštevníkov.

Tento rok bude na hrade v Starej Ľubovni spojený najmä so spomínaným poľským panovníkom Sobieskim, ktorý sa tam zastavil v roku 1683.

„Urobil tak pri svojom návrate do Krakova, po tom, ako vyhral bitku proti Osmanom pri Viedni. Tejto návšteve budú venované aj hradné slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v posledný júlový víkend, ich názov bude Keď sa kráľ z víťaznej bitky vracia,“ informoval Mikulík.

Na hrad prídu počas slávností aj astronómovia a astrológovia, ktorých podporovateľom bol aj samotný Sobieski. „Chceme tiež ukázať to, ako sa králi riadili astrológiou, keď napríklad slnko a hviezdy ukazovali, či bude bitka víťazná alebo nie,“ prezradil riaditeľ múzea.

Výstavy budú patriť olejotlači, na skanzene zase kožušníctvu a gubárstvu. „Od apríla budeme prezentovať ľan, od jeho pestovania, máčania, spracovania až po samotný výsledok, textil,“ uviedol Mikulík.

Vďaka novej prezentácii formou 3D hologramu sa zase návštevníci dozvedia, ako mohol kedysi vyzerať tamojší gotický palác. V múzeu sa tiež pustili do obnovy expozície stavebníctva, ktorá zatiaľ ešte nie je dokončená. Návštevníkom má ukázať, ako sa staval hrad, či jeho obranné systémy.

Vystavovať chcú aj exkluzívne sólo predmety, ktoré sa podarilo objaviť v depozitári. Pre začatú opravu si však návštevníci nebudú môcť pozrieť palác Ľubomírskych, ktorý podľa Mikulíka ponúkal najkrajšie expozície. „Chceme im napriek tomu ponúknuť viac, preto všetko ostatné bude obohatené,“ dodal.

V rámci letných koncertov na hrade zrejme vystúpi skupina Olympic, speváčka Sisa Sklovská i Zuzana Smatanová. „V spolupráci s mestom pripravujeme aj program s Radošincami a SĽUKom, pôjde o Jánošíka,“ doplnil na margo plánov na letnú turistickú sezónu Mikulík.

Tú otvoria na hrade, ktorý vlani navštívilo rekordných 195 680 návštev­níkov, počas posledného aprílového víkendu. Hrad je v týchto dňoch otvorený od utorka do nedele od 10:00 do 15:00, s posledným vstupom o 14:00.

Hrad Ľubovňa nechal na prelome 13. a 14. storočia postaviť uhorský kráľ Ondrej III., prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1311. Posledným vlastníkom hradu bola rodina Zamoyskich, v jej rukách bol od roku 1882 do roku 1945. V roku 1966 bolo na hrade zásluhou zberateľa a rezbára Andreja Čepiššáka zriadené múzeum.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stará Ľubovňa