Na Kežmarskom hrade ožívajú osobnosti späté s bitkou o Viedeň

Múzeum v Kežmarku ponúka návštevníkom hradu unikátnu výstavu V tieni tureckého polmesiaca. Približuje významnú európsku udalosť, a to obliehanie Viedne osmanskými vojskami v roku 1683.

18.01.2018 11:00
debata

„Okrem bohatého textového materiálu, ktorý rozpráva o historických udalostiach súvisiacich s bitkou, je vystavená aj kópia obrazu Bitka o Viedeň zo 17. storočia. Celú výstavu dopĺňajú voskové figuríny znázorňujúce hlavných aktérov tejto bitky,“ povedala riaditeľka múzea Erika Cintulová. Ako pripomenula, pri tejto udalosti bol aj kežmarský rodák, sedmohradský vojvoda Imrich Thököly (1657–1705) ako vodca protihabsburského povstania a spojenec Osmanov.

Výstava približujúca ťaženie Osmanskej ríše tak ponúka možnosť predstaviť osobnosti späté s týmto konfliktom. „Ide o veľkovezíra Kara Mustafu, cisára Leopolda I., ostrihomského arcibiskupa Juraja Pohronca Selepčéniho, vojvodu Karola Lotrinského a poľského kráľa Jána III. Sobieskeho, ktorí sú stvárnení ako voskové figuríny v replikách dobových kostýmov,“ informovala Cintulová. Autorom výstavy je Miroslav Vetrík, organizátor Korunovačných slávností v Bratislave.

Výstava na Kežmarskom hrade je verejnosti prístupná do 15. marca na prízemí pri pokladni. Vstup na ňu je zdarma a je sprístupnená v rámci otváracích hodín múzea, od pondelka do piatku od 09:00 do 15:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kežmarský hrad